Włoskie ciasteczka migdałowe

Niezwykle proste i szybkie ciasteczka, zachwycające smakiem, na dodatek bezglutenowe. Na początku wydaje się, że jest z nimi sporo zabawy, ale po pierwszym razie stwierdzicie że ich robienie to bajka - zwłaszcza że w przepisie podpowiadam kilka ułatwień :)





Składniki na ok. 70-80 ciasteczek
600 g. mąki migdałowej
6 białek
600 g. cukru pudru 
2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
Dodatkowo:
cukier puder do maczania ciasteczek
płatki migdałowe
Przygotowanie:
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu). Wszystkie składniki miksuję na jednolitą, gęstą i klejącą się masę. Przygotowuję miseczkę z dodatkowym cukrem pudrem. Łyżką nabieram porcje wielkości orzecha włoskiego (po każdym nabraniu moczę łyżkę w pudrze) i wrzucam je od razu do miseczki z cukrem - po czym dłońmi kulam kulki - i ponownie wrzucam je do pudru. Kulki układam na dużej blasze (zachowuję ok. 2 cm odległości, bo rosną) i palcem robię wgłębienie pośrodku, w dołek wciskam porcyjkę płatków migdałowych. Blachę z ciasteczkami wstawiam do piekarnika i piekę 15 do 25 minut - smaczne są zarówno jasnozłote, jak i bardziej spieczone, to kwestia gustu (złote są lekko ciągnące się w środku).

Łatwiej będzie formować ciasteczka, jeśli masę schłodzi się przez pół godziny w lodówce (ja tego nie robię, bo mam już dużą wprawę )



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger