Udka w ketchupie z patelni

Potrawa bardzo nieskomplikowana, a taka pyszna. Mięso jest soczyste i dobrze doprawione. To danie nie wymaga żadnych umiejętności, robi się praktycznie samo :) Ważne, żeby kurczak był świeży i smaczny, najlepiej nie z masowej hodowli.


Składniki:
po 1 udku kurczaka na osobę
po 1 pełnej łyżce ketchupu na udko
sól i pieprz (u mnie sól ziołowa)
kilka ząbków czosnku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Udka oprószam solą i pierzem (ja - solą ziołową). Rozgrzewam olej na patelni (średnia moc palnika; kilka łyżek oleju, nie za dużo), układam mięso stroną bez skóry i pod przykryciem podsmażam najpierw z jednej, a potem z drugiej strony na rumiano. Gdy udka są podsmażone, na każdym na stronie ze skórą rozsmarowuję ketchup. dorzucam również na patelnię obrane i przecięte na pół ząbki czosnku. Znów przykrywam patelnię, smażę na małym ogniu 10 minut, po czym przewracam mięso. Smażę kolejnych 10 minut, jeszcze raz przewracam - łącznie, cały czas pod pokrywką, smażę mięso ok. 30 minut.



1 komentarz:

  1. Wyglądają wspaniale! :) Chyba już wiem, co przygotuję na jutrzejszy obiad!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger