Rolada biszkoptowa z papierówkami

Wspaniałe, lekkie, sezonowe ciasto. Robię często tę roladę z różnymi owocami, ale z papierówkami smakuje mi najlepiej :)



Składniki na blachę 30 x 40 cm:
6 jajek w temperaturze pokojowej (rozmiar L)
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
150 g. cukru pudru
100 g. mąki pszennej
100 g. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
10-12 średniej wielkości papierówek
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
100 g. zmielonych herbatników typu petitki
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Dno blachy wykładam papierem. Obrane jabłka kroję w kostkę, przekładam do garnka, dodaję cukier i cynamon. Podgrzewam mieszając, aż lekko zmiękną. Odstawiam do przestudzenia. Na papier na blasze równomiernie wysypuję zmielone herbatniki, a na nie rozkładam przestudzone jabłka.
Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam mikserem z solą i cukrem pudrem na sztywną pianę, dodaję cukier waniliowy i miksując dalej - po kolei dodaję po żółtku, oraz na końcu olej. Wyłączam mikser, przesiewam do ubitej masy mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam. Masę wykładam na jabłka, wyrównuję. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 25-30 minut. Gorący biszkopt obficie posypuję cukrem pudrem, przykrywam arkuszem papieru. Na papier układam deskę większą niż blacha, w której piekło się ciasto - energicznym ruchem odwracam blachę do góry dnem, po czym ją usuwam. Zdejmuję papier ze spodu ciasta. Ciasto - w dalszym ciągu gorące - zwijam ściśle wzdłuż dłuższego boku w roladę, pomagając sobie papierem. Zostawiam roladę w papierze do wystygnięcia (miejsce łączenia powinno być na spodzie).
Zimne ciasto lukruję (lukier zrobiłam ze słodkiej śmietanki zmieszanej z cukrem pudrem) i posypuję płatkami migdałowymi.





1 komentarz:

  1. Akurat jest sezon na te jabłka, więc spokojnie można je wykorzystać ;-)

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger