Gulasz z fasolką

Użyłam do tego dania łopatki, wykroiwszy z niej tłustsze części, ale równie dobrze to może być szynka czy karkówka. Potrawa jest bardzo prosta i generalnie nie wymaga żadnych umiejętności, a jest bardzo smaczna. Moja porcja jest niewielka, bo miałam zaledwie kawałek mięsa, ale do dużego obiadu po prostu trzeba użyć wszystkiego odpowiednio więcej :) No i większej patelni :)



Składniki:
300 g. łopatki wieprzowej, bez tłustych części
1 cebula
3 ząbki czosku
duża garść zielonej fasoli szparagowej
do smaku: sól, pieprz, duża szczypta curry, słodka mielona papryka
Dodatkowo:
ok. 3 łyżki oleju
mniej więcej 1 łyżeczka mąki pszennej
Przygotowanie:
Mięso dzielę na kawałki (jak do gulaszu), oprószam je solą, pieprzem i mąką. Rozgrzewam olej na patelni, przekładam mięso, smażę do lekkiego zarumienienia (jeśli zdecydujecie się na większą porcje, smażcie mięso w porcjach). Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, przykrywam patelnię i smażę dalej. Siekam czosnek, dorzucam na patelnię. W międzyczasie kroję fasolkę (wcześniej odcinam końce) na dowolne kawałki - u mnie ok. 2 cm długości. Wrzucam fasolkę do mięsa z cebulą. Doprawiam curry i słodką papryką (stopniowo, sami zdecydujcie o ilości), solą i pieprzem. Duszę na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.







3 komentarze:

  1. Smakowity obiad! Bardzo fajny przepis na proste i smaczne danie :) Na pewno chętnie wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny gulasz, na przepis natknęłam się na jednej z grup kulinarnych. Bardzo apetycznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger