Gołąbki z dodatkiem kaszy jaglanej i pieczarek

Kapusta jest jeszcze w dalszym ciągu dość młoda, i moje gołąbki szybko się ugotowały. Jest gorąco, więc darowałam sobie sos i zjedliśmy je tak, jak podawała gołąbki moja mama, w delikatnym rosole. Są pyszne i soczyste dzięki dodatkowi pieczarek, a zaoszczędziłam dziś sobie roboty dodając do mięsa surową kaszę.







Składniki:
1 ładna, duża główka białej kapusty
1 kg mięsa mielonego z łopatki
1 cebula
2-3 duże pieczarki
100 g. kaszy jaglanej
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo do gotowania:
1-2 marchewki
kilka gałązek świeżego lubczyku
Przygotowanie:
Kapustę obgotowuję w dużym garnku w wodzie z dodatkiem łyżki oleju (łatwiej oddzielają się liście) lub sparzam ją przez ok. 10 minut w mikrofalówce (cała główka). Z ugotowanej zdejmuję 8-10 zewnętrznych liści, ścinam ostrym nożem gruby nerw pośrodku. Mięso przekładam do miski, dodaję kaszę, drobno pokrojoną cebulę, oraz starte na grubej tarce pieczarki. Mieszam dokładnie masę dłonią, po czym doprawiam ją do smaku solą i pieprzem. Na każdym liściu układam porcję masy mięsnej, zwijam gołąbki. Dno szerokiego, płaskiego garnka wykładam liśćmi kapusty, układam gołąbki, między nie wciskam obrana marchew, oraz dodaję liście lubczyku. Całość solę. Gotuję pod przykryciem 70-90 minut, w zależności od kapusty.

                              

                              




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger