Zapiekanka ryżowa z cukinią, fasolką szparagową i kalafiorem

Bardzo smaczna, sezonowa zapiekanka - niestety nie mam dla Was jej zdjęcia w przekroju, ale polecam ją serdecznie. Jest lekka, ale sycąca.


Składniki:
Warstwa z ryżem:
150 g. białego ryżu 
2-3 młode, zielone cukinie
1 żółta cukinia
ok. 100 g. żółtego sera, drobno posiekanego lub tartego
2-3 łyżki tartego parmezanu (można pominąć)
olej do  smażenia
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
szczypta curry do smaku
Warstwa z warzywami:
duża garść fasolki szparagowej, u mnie żółtej
kilka różyczek kalafiora, podzielonych na małe cząstki
2 pełne łyżki miękkiego masła
2-3 łyżki bułki tartej
szczypta soli
1 łyżka tartego parmezanu (można pominąć)
Dodatkowo:
maso do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Ryż gotuję w osolonej wodzie zgodnie z przepisem, powinien być miękki. Odstawiam ryż do przestudzenia (można go ugotować poprzedniego dnia). Dodaję do niego koperek i szczypiorek.
Gotuję w osolonej wodzie fasolkę szparagową - może być lekko twarda. 
Umyte zielone cukinie wraz ze skórką ścieram na tarce z grubymi oczkami i przesmażam do odparowania wody z odrobiną soli (na niewielkiej ilości oleju). Żółtą cukinię (również ze skórką) kroję w niewielką kostkę i smażę do zeszklenia. Obie cukinie dodaję do ryżu, dokładnie też żółty ser i parmezan, mieszam, doprawiam całość do smaku solą, pieprzem i odrobiną curry. Wykładam ryż do natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą formy, wyrównuję. Na ryż wykładam ugotowaną fasolkę oraz kawałki kalafiora. Miękkie masło rozcieram z bułką tartą, solą do smaku i parmezanem, wykładam na górę zapiekanki. Przykrywam naczynie, piekę przez 30 minut w 220 stopniach, po cym zdejmuję pokrywkę i piekę jeszcze przez ok. 10 minut (można włączyć termoobieg) do zrumienienia się bułki na górze.


                        

                        

                        

                           

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger