Polędwiczki z indyka duszone ze szpinakiem
Targana wyrzutami sumienia, że ostatnio zaniedbuję kompletnie mą drogą połówkę z obiadami, upitrasiłam na jutro pyszną potrawkę z indyka i szpinaku. Zajęło mi to pewnie z 20 minut :) To idealne danie na ekspresowy obiad!
Składniki na 2-3 osoby:
0,5 kg polędwiczek z indyka
150 g. świeżego szpinaku
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
3-5 łyżek jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Polędwiczki kroję w centymetrowe plastry, i lekko oprószam je solą i pieprzem. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, po czym na średniej mocy kuchenki obsmażam mięso ok. 3 minuty z jednej strony - przewracam mięso na drugą stronę, zsuwam na jedną stronę patelni, a w wolne miejsce wrzucam drobno pokrojoną cebulę. Cebulę również odrobinę solę. Smażę razem do zeszklenia cebuli. Następnie ponownie wszystko zsuwam na połowę patelni, i dorzucam w wolne miejsce masło i szpinak z przeciśniętym przez pasę czosnkiem. Przykrywam patelnię i smażę wszystko 3-4 minuty. Na koniec dodaję jogurt, wszytko mieszam, podgrzewam jeszcze kilka minut, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Składniki na 2-3 osoby:
0,5 kg polędwiczek z indyka
150 g. świeżego szpinaku
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
3-5 łyżek jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Polędwiczki kroję w centymetrowe plastry, i lekko oprószam je solą i pieprzem. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, po czym na średniej mocy kuchenki obsmażam mięso ok. 3 minuty z jednej strony - przewracam mięso na drugą stronę, zsuwam na jedną stronę patelni, a w wolne miejsce wrzucam drobno pokrojoną cebulę. Cebulę również odrobinę solę. Smażę razem do zeszklenia cebuli. Następnie ponownie wszystko zsuwam na połowę patelni, i dorzucam w wolne miejsce masło i szpinak z przeciśniętym przez pasę czosnkiem. Przykrywam patelnię i smażę wszystko 3-4 minuty. Na koniec dodaję jogurt, wszytko mieszam, podgrzewam jeszcze kilka minut, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Witam Moniko. .jestem twoim fanem od dawna.masz fantastyczne przepisy, niestety ja juz bardzo mało gotuje. Nie mam dla kogo. Czytanie tez daje mi dużo smaku. Pozdrów proszę Cezarego, tez juz mało wędzonego robię. ..pozdrawiam serdecznie. ..
OdpowiedzUsuń