Bitki wołowe w sosie

Mięciutka wołowina w aromatycznym sosie - jak dla mnie to wspaniałe danie. 




Składniki:
1 kg wołowiny (u mnie udziec)
2 marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki posiekanej papryczki chili (bez pestek)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
mąka do oprószenia mięsa
1-2 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
olej do smażenia 
woda- wrzątek
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry grubości 1 cm, jeśli są duże dzielę je na mniejsze kawałki - można je lekko rozbić tłuczkiem. Każdy plaster lekko oprószam mąką. Smażę mięso (najlepiej partiami) na mocnym ogniu - powinno być mocno zarumienione. Podsmażone mięso przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem, dorzucam obrane marchewki, liście laurowe i ziele angielskie, po czym zalewam wodą w takiej ilości, by odrobinę przykryła mięso. Wstępnie solę całość (płaska łyżeczka soli) i duszę pod przykrywką. Na patelni po smażeniu wołowiny podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę - chodzi o to, by ta zebrała z patelni esencję po smażeniu. Podsmażoną dodaję do duszącego się mięsa. Po ok. godzinie duszenia dodaję słodką mieloną paprykę, posiekaną papryczkę chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duszę wszystko do momentu, gdy mięso jest wystarczająco miękkie. Wtedy odlewam chochelkę płynu, odstawiam do przestudzenia, po czym dokładnie mieszam z mąką. Zawiesinę wlewam do garnka, mieszam podgrzewając by sos zgęstniał. Ostatecznie doprawiam całość do smaku. 


                       


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger