Klopsy z indyka w sosie własnym

Kiedy gotuję takie obiady, prawie zawsze myślę o domu rodzinnym. Zapach, smak mięsa duszonego w sosie, z dodatkiem świeżego lubczyku, smażonej cebulki, wolno gotującego się sosu - to wszystko przywołuje lata dzieciństwa. Uwielbiam domowe obiady, a Wy?


Składniki:
Klopsy:
1 kg mielonego mięsa z indyka (u mnie polędwica)
1 duże lub 2 małe jajka
1 cebula
1 niewielka marchewka
1 niewielka pietruszka
ok. 1 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
Do panierowania:
mąka pszenna
Sos:
woda
1 gałązka świeżego lubczyku
kilka małych gałązek tymianku
1 spora cebula
3 łyżki oleju
do smaku sól i pieprz
1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Klopsy: mięso przekładam do miski. Ścieram na drobnej tarce obrane i umyte: marchewkę i pietruszkę, dodaję do mięsa. Bardzo drobno siekam cebulę i również dokładam do miski. Wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i tymianek, po czym przez kilka minut wyrabiam masę dłonią, aż będzie jednolita i gładka. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Formuję kulki wielkości małej mandarynki, każdą lekko panieruję w mące. Klopsy krótko smażę z obu stron - mają się zarumienić. 
Sos: podsmażone klopsy przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem, zalewam wodą na tyle, by się zrównała z poziomem klopsików. Do garnka dorzucam gałązkę lubczyku i kilka gałązek tymianku, i duszę na małym ogniu. W międzyczasie podsmażam na oleju pokrojoną drobno cebulę (do zeszklenia), po czym przekładam ją do garnka, wstępnie doprawiam sos solą i pieprzem, i dalej duszę na małym ogniu - łącznie ok. 35 minut. Odlewam kilka łyżek płynu, czekam aż troszkę przestygnie, mieszam dokładnie z mąką. Wyjmuję na chwilę klopsy z garnka, wlewam zawiesinę z mąki, mieszam trzepaczką podgrzewając sos by zgęstniał. Doprawiam go ostatecznie do smaku. Z powrotem przekładam klopsy do sosu, duszę jeszcze 15 minut na bardzo małym ogniu (uwaga, żeby sos się nie przypalił!). Przed podaniem posypuję koperkiem.


                       

                       

                        

                        




2 komentarze:

  1. fantastyczny pomysł na rodzinny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają te klopsiki. Aż zgłodniałem ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger