Klopsy z indyka w sosie własnym

Kiedy gotuję takie obiady, prawie zawsze myślę o domu rodzinnym. Zapach, smak mięsa duszonego w sosie, z dodatkiem świeżego lubczyku, smażonej cebulki, wolno gotującego się sosu - to wszystko przywołuje lata dzieciństwa. Uwielbiam domowe obiady, a Wy?


Składniki:
Klopsy:
1 kg mielonego mięsa z indyka (u mnie polędwica)
1 duże lub 2 małe jajka
1 cebula
1 niewielka marchewka
1 niewielka pietruszka
ok. 1 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
Do panierowania:
mąka pszenna
Sos:
woda
1 gałązka świeżego lubczyku
kilka małych gałązek tymianku
1 spora cebula
3 łyżki oleju
do smaku sól i pieprz
1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Klopsy: mięso przekładam do miski. Ścieram na drobnej tarce obrane i umyte: marchewkę i pietruszkę, dodaję do mięsa. Bardzo drobno siekam cebulę i również dokładam do miski. Wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i tymianek, po czym przez kilka minut wyrabiam masę dłonią, aż będzie jednolita i gładka. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Formuję kulki wielkości małej mandarynki, każdą lekko panieruję w mące. Klopsy krótko smażę z obu stron - mają się zarumienić. 
Sos: podsmażone klopsy przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem, zalewam wodą na tyle, by się zrównała z poziomem klopsików. Do garnka dorzucam gałązkę lubczyku i kilka gałązek tymianku, i duszę na małym ogniu. W międzyczasie podsmażam na oleju pokrojoną drobno cebulę (do zeszklenia), po czym przekładam ją do garnka, wstępnie doprawiam sos solą i pieprzem, i dalej duszę na małym ogniu - łącznie ok. 35 minut. Odlewam kilka łyżek płynu, czekam aż troszkę przestygnie, mieszam dokładnie z mąką. Wyjmuję na chwilę klopsy z garnka, wlewam zawiesinę z mąki, mieszam trzepaczką podgrzewając sos by zgęstniał. Doprawiam go ostatecznie do smaku. Z powrotem przekładam klopsy do sosu, duszę jeszcze 15 minut na bardzo małym ogniu (uwaga, żeby sos się nie przypalił!). Przed podaniem posypuję koperkiem.


                       

                       

                        

                        




2 komentarze:

  1. fantastyczny pomysł na rodzinny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają te klopsiki. Aż zgłodniałem ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger