Zupa z cukinii z koprem włoskim

Delikatna i łagodna, wegetariańska zupa z ciekawym smakiem anyżu.


Składniki:
3 średniej wielkości pietruszki
1 por (zielona część)
1 cebula
1 ząbkek czosnku
1 średniej wielkości bulwa kopru włoskiego
2 spore cukinie
ok. 2 litry wody
1 pełna łyżka masła
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
domowe grzanki 
dojrzały, czerwony pomidor
szczypiorek
Przygotowanie:
Myję i obieram pietruszki, po czym kroję je na kawałki. Dokładnie myję liście pora. Wszystko przekładam do garnka i zalewam dwoma litrami wody, zagotowuję. W międzyczasie rozgrzewam na patelni masło z olejem, wrzucam pokrojone drobno: cebulę i bulwę kopru włoskiego. Odrobinę je solę, przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu do zeszklenia (5-7 minut). Zawartość patelni przekładam do garnka, starając się zostawić tłuszcz. Cukinie obieram i kroję w niewielką kostkę, wrzucam na patelnię, oprószam solą. Przykrywam patelnię, smażę 10 minut, mieszając. Całą zawartość patelni przekładam do garnka z zupą. Gotuję razem ok. 10 minut (sprawdzam czy pietruszka jest miękka). Następnie wyjmuję liście pora, a resztę blenduję. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuję 2 minuty, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z grzankami, odrobiną dojrzałego pomidora pokrojonego w kostkę, i posiekanym szczypiorkiem.



1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis, do tego prześliczne jest to pierwsze zdjęcie. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger