Zupa z cukinii z koprem włoskim

Delikatna i łagodna, wegetariańska zupa z ciekawym smakiem anyżu.


Składniki:
3 średniej wielkości pietruszki
1 por (zielona część)
1 cebula
1 ząbkek czosnku
1 średniej wielkości bulwa kopru włoskiego
2 spore cukinie
ok. 2 litry wody
1 pełna łyżka masła
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
domowe grzanki 
dojrzały, czerwony pomidor
szczypiorek
Przygotowanie:
Myję i obieram pietruszki, po czym kroję je na kawałki. Dokładnie myję liście pora. Wszystko przekładam do garnka i zalewam dwoma litrami wody, zagotowuję. W międzyczasie rozgrzewam na patelni masło z olejem, wrzucam pokrojone drobno: cebulę i bulwę kopru włoskiego. Odrobinę je solę, przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu do zeszklenia (5-7 minut). Zawartość patelni przekładam do garnka, starając się zostawić tłuszcz. Cukinie obieram i kroję w niewielką kostkę, wrzucam na patelnię, oprószam solą. Przykrywam patelnię, smażę 10 minut, mieszając. Całą zawartość patelni przekładam do garnka z zupą. Gotuję razem ok. 10 minut (sprawdzam czy pietruszka jest miękka). Następnie wyjmuję liście pora, a resztę blenduję. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuję 2 minuty, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z grzankami, odrobiną dojrzałego pomidora pokrojonego w kostkę, i posiekanym szczypiorkiem.



1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis, do tego prześliczne jest to pierwsze zdjęcie. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger