Pasztet z selera z grzybami

Pyszny, lekko grzybowy w smaku pasztet z selera to doskonała przekąska zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pasztet nie zawiera ani grama mąki, jest lekki i delikatny.





Składniki  (ilość na dwie foremki o wymiarach 17,5 x 5,5 cm):
ok. 800 g. selera
1 średniej wielkości cebula
12-15 suszonych kapeluszy prawdziwków (lub innych grzybów leśnych)
2 jajka
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do posmarowania foremki
Przygotowanie:
Selera dokładnie obieram,myję , kroję na kawałki i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Suszone grzyby zalewam w miseczce wrzątkiem, przykrywam miseczkę i odstawiam na 10 minut. Cebulę obieram i kroję w kostkę, podsmażam do lekkiego zarumienienia na oleju. Przestudzonego selera (może być jeszcze ciepły) razem z cebulą i odsączonymi grzybami przepuszczam przez maszynkę lub miksuję w malakserze. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Dodaję też dwa jajka i dokładnie mieszam - masa będzie dość rzadka. 
Natłuszczam foremki (użyłam aluminiowych, jednorazowych), wykładam masę zostawiając 1 cm miejsca od góry. Foremki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 1 godzinę. Wyjmuję pasztet z pieca i odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Kroję gdy jest zupełnie zimny.






2 komentarze:

  1. Witam cię bardzo serdecznie w ten ciepły kwietniowy dzień Przyznam szczerze że po raz pierwszy słyszę że można wykorzystać seler w pasztecie Jesteś świetny pomysł Twój pasztet wygląda naprawdę bardzo apetycznie życzę ci przyjemnego dnia oraz mnóstwa kulinarnych kreatywności


    💁 odnowionaja.blogspot.com

    Zapraszam Cię serdecznie na bloga swej Przyjaciółki Agnieszki , która chwyta piękne chwile w swój obiektyw , ale również pisze życiowe przesłania z serca dla drugiego człowieka .

    Pozdrawiam serdecznie Sylwia 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pasztet, taki jest najlepszy ! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger