Kotlety z ryżu z ziołami

Kochane gospodynie domowe, ten przepis to tani sposób na pyszny obiad. Naprawdę niewiele trzeba, by nakarmić dwie albo i trzy osoby. A dodatkowo do kotlecików polecam przygotować sos, np. pieczarkowy - jedzący na pewno będą zadowoleni.




Składniki na 7-8 sztuk:
1 woreczek ryżu jaśminowego (120 g)
2 jajka, ugotowane na twardo
1 cebula
2-3 łyżki posiekanych: koperku, szczypiorku i natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż gotuję do miękkości (może być nawet trochę rozgotowany) - można to zrobić poprzedzającego dnia. Przekładam go do miski. Cebulę obieram i drobno kroję, po czym smażę do zeszklenia, a potem do lekkiego zarumienienia na niewielkiej ilości oleju. Przekładam ją do ryżu. Jaja obieram, kroję, dorzucam do miski. Dodaję też zioła. Najpierw wszystko dokładnie duszę widelcem, by składniki się połączyły, a potem dodatkowo rozcieram masę łyżką (nie polecam blendowania, bo masa zrobi się zbyt rzadka). Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Masa powinna być gęsta i kleista - bez trudu formuję z niej niewielkie kulki (wielkość małej mandarynki). Kulki lekko spłaszczam, panieruję w bułce tartej i smażę do zezłocenia z obu stron. Przy przewracaniu pomagam sobie łopatką. Podaję gorące.


                            

                            

                            

3 komentarze:

  1. Muszę wypróbować ten przepis. Nie jadłem jeszcze kotletów z ryżu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo prosty przepis! Już wiem co ugotuję dziś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kotleciki są pyszne! polecam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger