Kotlety jajeczne z rukolą

Dziś mam też dla Was danie jarskie. Przyznaję, musiałam wykorzystać rukolę, bo zwyczajnie przegapiłam ją trochę w lodówce i zaczęła lekko więdnąć, a szkoda mi ją było wyrzucić. Zresztą niejednokrotnie używałam już jej jako składnika gotowanych czy smażonych dań (próbowaliście przygotować ją tak samo jak świeży szpinak - na patelni z masłem i czosnkiem? jest świetna!).
Powstały delikatne, bardzo smaczne kotleciki, które bardzo mi posmakowały z dodatkiem świeżej rukoli z jogurtem.



Składniki na 6-7 kotletów:
ok. 300 g. liści rukoli
1 łyżeczka masła
6 jajek ugotowanych na twardo
1 łyżeczka majonezu
2-3 łyżki bułki tartej
sól i pieprz do smaku
świeży koperek do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Rozgrzewam masło na patelni lub w garnku i na nim przez kilka minut smażę rukolę, aż zeszkli się i zupełnie zmięknie. Podsmażoną rukolę przekładam do miski. Obieram jajka, przecinam je na pół i oddzielam żółtka. Rozcieram je łyżką z majonezem, by powstała jednolita masa. Białka bardzo drobno siekam. Wszystko razem przekładam do rukoli, dodaję posiekany koperek (ilość wg gustu) i doprawiam do smaku solą i pieprzem.Mieszam, po czym do masy dodaję bułkę tartą i ponownie mieszam. Dłońmi formuję okrągłe kotleciki, każdy panieruję w bułce tartej. Smażę na niewielkiej ilości oleju po ok. 2 minuty z każdej strony - bez przykrywki, po czym przykrywam patelnię (ale tak by pokrywka była uchylona) i smażę kotlety jeszcze 5 minut.


                           

                           


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger