Kotleciki z bakłażana z żółtym serem

Upiekłam (przy okazji rozgrzanego piekarnika) dwa bakłażany, nie do końca mając pomysł jak je potem wykorzystać. Tzn. miałam pomysł na jakąś pastę, ale dziś po wyjęciu z lodówki stwierdziłam, że sprawdzę jak będą smakowały w formie kotlecików. Są pyszne i bardzo delikatne w smaku, w środku jest przyjemnie ciągnący się, rozpuszczony ser. Masa na kotlety to właściwie tylko dwa składniki i przyprawy; nie dodałam do środka ani mąki, ani tartej bułki - te z pewnością ułatwiłyby smażenie, bo kotlety są jak napisałam bardzo delikatne, ale z całą pewnością zmieniłyby smak. Warto potrudzić się i przyrządzić je w sposób jaki podaję niżej, bo ten trud będzie wynagrodzony pysznym smakiem.

                              


Składniki na 8-10 sztuk:
2 średniej wielkości bakłażany
2 czubate łyżki tartego żółtego sera (użyłam goudy)
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Bakłażany (w całości, bez obierania i krojenia) układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na ok. 40-50 minut, aż przy dotknięciu staną się wyraźnie miękkie w środku. Upieczone odstawiam do ostudzenia. Zimne przekrajam na pół i łyżką wydrążam cały miąższ. Siekam go lekko nożem, by skrócić włókna. Przekładam posiekany miąższ do miski, dodaję ser, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku. Uwaga z solą - trzeba pamiętać, że ser jest również solony. Mieszam wszystko by składniki się połączyły. Szykuję bułkę tartą do panierowania - wsypuję ją do miseczki. Nabieram małą porcję masy (będzie dość rzadka) np. łyżką, przekładam do bułki i formuję małe kotleciki, jednocześnie je panierując. Rozgrzewam olej na patelni (nie może go być zbyt mało, ale też kotlety nie mogą w nim pływać) i na dość ostrym ogniu smażę kotlety na rumiano z obu stron. Delikatnie przekładam je opatką z jednej na drugą stronę. Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podaję gorące z jogurtem naturalnym.



2 komentarze:

  1. Takie kotleciki muszą być pyszne. Ja uwielbiam bakłażany więc z chęcią spróbuję :-) pozdrawiam kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega przepis na pyszne kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger