Kotleciki z bakłażana z żółtym serem

Upiekłam (przy okazji rozgrzanego piekarnika) dwa bakłażany, nie do końca mając pomysł jak je potem wykorzystać. Tzn. miałam pomysł na jakąś pastę, ale dziś po wyjęciu z lodówki stwierdziłam, że sprawdzę jak będą smakowały w formie kotlecików. Są pyszne i bardzo delikatne w smaku, w środku jest przyjemnie ciągnący się, rozpuszczony ser. Masa na kotlety to właściwie tylko dwa składniki i przyprawy; nie dodałam do środka ani mąki, ani tartej bułki - te z pewnością ułatwiłyby smażenie, bo kotlety są jak napisałam bardzo delikatne, ale z całą pewnością zmieniłyby smak. Warto potrudzić się i przyrządzić je w sposób jaki podaję niżej, bo ten trud będzie wynagrodzony pysznym smakiem.

                              


Składniki na 8-10 sztuk:
2 średniej wielkości bakłażany
2 czubate łyżki tartego żółtego sera (użyłam goudy)
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Bakłażany (w całości, bez obierania i krojenia) układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na ok. 40-50 minut, aż przy dotknięciu staną się wyraźnie miękkie w środku. Upieczone odstawiam do ostudzenia. Zimne przekrajam na pół i łyżką wydrążam cały miąższ. Siekam go lekko nożem, by skrócić włókna. Przekładam posiekany miąższ do miski, dodaję ser, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku. Uwaga z solą - trzeba pamiętać, że ser jest również solony. Mieszam wszystko by składniki się połączyły. Szykuję bułkę tartą do panierowania - wsypuję ją do miseczki. Nabieram małą porcję masy (będzie dość rzadka) np. łyżką, przekładam do bułki i formuję małe kotleciki, jednocześnie je panierując. Rozgrzewam olej na patelni (nie może go być zbyt mało, ale też kotlety nie mogą w nim pływać) i na dość ostrym ogniu smażę kotlety na rumiano z obu stron. Delikatnie przekładam je opatką z jednej na drugą stronę. Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podaję gorące z jogurtem naturalnym.



2 komentarze:

  1. Takie kotleciki muszą być pyszne. Ja uwielbiam bakłażany więc z chęcią spróbuję :-) pozdrawiam kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega przepis na pyszne kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger