Karkówka w szklistym sosie

Pyszna, najpierw gotowana a potem duszona karkówka w pachnącym, aksamitnym sosie. To danie kaloryczne, ale sycące i bardzo smaczne.





Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
ok. 1,5 litra wody
3 liście laurowe
1 łyżka majeranku
3-5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka soli
Do sosu:
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1/3 szklanki sosu sojowego
1 szklanka wody 
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso przekładam do garnka, zalewam wodą (powinna je przykrywać), dodaję sól i przyprawy. Gotuję na małym ogniu przez godzinę. Pozostawiam mięso do ostudzenia w wodzie, w której się gotowało.
Zimne mięso wyjmuję i osuszam (wywar pozostawiam do przygotowania zupy).
Kroję je na plastry grubości ok. 1 cm. Rozgrzewam olej na patelni, układam kotlety z karkówki i obsmażam by się lekko zrumieniły z obu stron. Zmniejszam ogień. Dorzucam na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażę razem pod pokrywką, by cebula się zeszkliła. Dolewam sos sojowy i dodaję posiekany czosnek, duszę razem pod przykryciem ok. 15 minut. Dolewam wodę, dodaję koperek, i na minimalnym ogniu duszę jeszcze 10-15 minut. Mięso powinno być bardzo miękkie i delikatne. Odlewam kilka łyżek płynu z patelni, studzę go i mieszam z mąką ziemniaczaną, po czym zawiesinę przelewam z powrotem na patelnię i podgrzewam do zgęstnienia sosu. Doprawiam sos do smaku solą i pieprzem. 




1 komentarz:

  1. Zrobione, dodałam dodatkowo słodka papryke. Sosik pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger