Karkówka w szklistym sosie

Pyszna, najpierw gotowana a potem duszona karkówka w pachnącym, aksamitnym sosie. To danie kaloryczne, ale sycące i bardzo smaczne.





Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
ok. 1,5 litra wody
3 liście laurowe
1 łyżka majeranku
3-5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka soli
Do sosu:
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1/3 szklanki sosu sojowego
1 szklanka wody 
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso przekładam do garnka, zalewam wodą (powinna je przykrywać), dodaję sól i przyprawy. Gotuję na małym ogniu przez godzinę. Pozostawiam mięso do ostudzenia w wodzie, w której się gotowało.
Zimne mięso wyjmuję i osuszam (wywar pozostawiam do przygotowania zupy).
Kroję je na plastry grubości ok. 1 cm. Rozgrzewam olej na patelni, układam kotlety z karkówki i obsmażam by się lekko zrumieniły z obu stron. Zmniejszam ogień. Dorzucam na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażę razem pod pokrywką, by cebula się zeszkliła. Dolewam sos sojowy i dodaję posiekany czosnek, duszę razem pod przykryciem ok. 15 minut. Dolewam wodę, dodaję koperek, i na minimalnym ogniu duszę jeszcze 10-15 minut. Mięso powinno być bardzo miękkie i delikatne. Odlewam kilka łyżek płynu z patelni, studzę go i mieszam z mąką ziemniaczaną, po czym zawiesinę przelewam z powrotem na patelnię i podgrzewam do zgęstnienia sosu. Doprawiam sos do smaku solą i pieprzem. 




1 komentarz:

  1. Zrobione, dodałam dodatkowo słodka papryke. Sosik pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger