Żurek wielkanocny na wędzonych żeberkach i maślance

Nie ma dla mnie wielkanocnego stołu bez pachnącego wędzonką żurku. W tym roku jestem zachwycona zupa, którą podpatrzyłam u koleżanki - wspaniałego żurku ugotowanego na pachnących wędzonych żeberkach, z dodatkiem słodkiej śmietanki i maślanki naturalnej. Zupa ma cudowny, głęboki smak, jest jednocześnie niezwykle delikatna i aksamitna, ale też ostra za sprawą czosnku i chrzanu. Serdecznie Wam taką wersję polecam!



Składniki:
2 kg wędzonych, mięsnych żeberek wieprzowych 
500 g. żurku w butelce (oczywiście może być domowy, własnoręcznie przygotowany zakwas) 
3 litry wody
3 liście laurowe
1 duży seler
3 pietruszki
2 duże cebule
1 niewielki por
0,5 l. maślanki naturalnej
1 szklanka słodkiej śmietanki 30 lub 36%
3 pełne lyżki masła
2 pełne łyżki tartego chrzanu
kilka ząbków czosnku
do smaku: majeranek (ok. 1 łyżki ) 
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
sól i pieprz 
Przygotowanie
Myję i obieram selera oraz pietruszki, kroję je w kostkę. Kroję też cebule i pora. Wszystkie warzywa wrzucam do dużego garnka z grubym dnem (ewentualnie na patelnię, jeśli nie masz takiego garnka) i bez tłuszczu smażę na mocnym ogniu do lekkiego zarumienienia. Dorzucam liście laurowe i zalewam warzywa wodą. Lekko też wszystko solę. Gotuję pod przykryciem ok. godziny - żeberka powinny być zupełnie mięciutkie. Wyjmuję mięso oraz liście laurowe, a zawartość garnka dokładnie blenduję. Potem dolewam żurek z butelki, oraz maślankę, dodaję majeranek i gotuję kilka minut. Doprawiam całość czosnkiem przepuszczonym przez praskę, dodaję chrzan oraz zimne masło, dolewam śmietankę i doprawiam wstępnie solą i pieprzem.. Jeśli jest taka potrzeba blenduję wszystko jeszcze raz, by żurek był gładki i aksamitny. Obieram kości z mięsa i dorzucam mięso do garnka (lub jeśli żeberka mają ładny kształt, pozostawiam je w całości by podać je w porcjach). Dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam ostatecznie do smaku.


                              




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger