Rolada z boczku z czosnkiem (boczek pieczony)

Dwa dni temu doprawiłam ładny połeć boczku, poleżał sobie z przyprawami w lodówce, a wczoraj wieczorem go niespiesznie upiekłam. Taka rolada to świetna propozycja na świąteczny stół; można ją podać zarówno na gorąco, jak i na zimno, do kanapek.

Polecam również pyszną roladę z ziołami 





Składniki:
1-1,5 kg ładnego, mięsnego kawałka boczku wieprzowego (płaski, dobry do zwinięcia)
3 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
2 ziarna ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
sos Worcester
sól i pieprz
Dodatkowo:
sznurek do wędlin
Przygotowanie:
Na dzień-dwa przed pieczeniem cały boczek oprószam solą (tak jak się soli np. kotlety schabowe przed pieczeniem) i pieprzem. Całość też dokładnie nacieram słodką papryką. Na wewnętrznej stronie  (tej którą będziemy zwijać do środka) układam plasterki czosnku, oraz posypuję zmielonym lub utartym w moździerzu zielem angielskim. Kruszę też jeden liść laurowy. Dość mocno spryskuję mięso sosem worcester. Zwijam ściśle roladę, związuję ją sznurkiem. Z zewnątrz również staram się nasączyć mięso sosem,  obkładam je też podzielonymi liśćmi laurowymi. Tak przygotowaną roladę zawijam w folię aluminiową i odkładam do lodówki.
Piekę w głębokiej blaszce (wytopi się sporo tłuszczu) przez 3 godziny w 150 stopniach C (na ostatnie pół godziny rozrywam folię). Przed krojeniem na kanapki rolada musi całkowicie ostygnąć.

                             



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger