Rolada z boczku z czosnkiem (boczek pieczony)
Dwa dni temu doprawiłam ładny połeć boczku, poleżał sobie z przyprawami w lodówce, a wczoraj wieczorem go niespiesznie upiekłam. Taka rolada to świetna propozycja na świąteczny stół; można ją podać zarówno na gorąco, jak i na zimno, do kanapek.
Polecam również pyszną roladę z ziołami
Składniki:
1-1,5 kg ładnego, mięsnego kawałka boczku wieprzowego (płaski, dobry do zwinięcia)
3 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
2 ziarna ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
sos Worcester
sól i pieprz
Dodatkowo:
sznurek do wędlin
Przygotowanie:
Na dzień-dwa przed pieczeniem cały boczek oprószam solą (tak jak się soli np. kotlety schabowe przed pieczeniem) i pieprzem. Całość też dokładnie nacieram słodką papryką. Na wewnętrznej stronie (tej którą będziemy zwijać do środka) układam plasterki czosnku, oraz posypuję zmielonym lub utartym w moździerzu zielem angielskim. Kruszę też jeden liść laurowy. Dość mocno spryskuję mięso sosem worcester. Zwijam ściśle roladę, związuję ją sznurkiem. Z zewnątrz również staram się nasączyć mięso sosem, obkładam je też podzielonymi liśćmi laurowymi. Tak przygotowaną roladę zawijam w folię aluminiową i odkładam do lodówki.
Piekę w głębokiej blaszce (wytopi się sporo tłuszczu) przez 3 godziny w 150 stopniach C (na ostatnie pół godziny rozrywam folię). Przed krojeniem na kanapki rolada musi całkowicie ostygnąć.
Polecam również pyszną roladę z ziołami
Składniki:
1-1,5 kg ładnego, mięsnego kawałka boczku wieprzowego (płaski, dobry do zwinięcia)
3 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
2 ziarna ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
sos Worcester
sól i pieprz
Dodatkowo:
sznurek do wędlin
Przygotowanie:
Na dzień-dwa przed pieczeniem cały boczek oprószam solą (tak jak się soli np. kotlety schabowe przed pieczeniem) i pieprzem. Całość też dokładnie nacieram słodką papryką. Na wewnętrznej stronie (tej którą będziemy zwijać do środka) układam plasterki czosnku, oraz posypuję zmielonym lub utartym w moździerzu zielem angielskim. Kruszę też jeden liść laurowy. Dość mocno spryskuję mięso sosem worcester. Zwijam ściśle roladę, związuję ją sznurkiem. Z zewnątrz również staram się nasączyć mięso sosem, obkładam je też podzielonymi liśćmi laurowymi. Tak przygotowaną roladę zawijam w folię aluminiową i odkładam do lodówki.
Piekę w głębokiej blaszce (wytopi się sporo tłuszczu) przez 3 godziny w 150 stopniach C (na ostatnie pół godziny rozrywam folię). Przed krojeniem na kanapki rolada musi całkowicie ostygnąć.
Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń