Rolada z boczku z czosnkiem (boczek pieczony)

Dwa dni temu doprawiłam ładny połeć boczku, poleżał sobie z przyprawami w lodówce, a wczoraj wieczorem go niespiesznie upiekłam. Taka rolada to świetna propozycja na świąteczny stół; można ją podać zarówno na gorąco, jak i na zimno, do kanapek.

Polecam również pyszną roladę z ziołami 





Składniki:
1-1,5 kg ładnego, mięsnego kawałka boczku wieprzowego (płaski, dobry do zwinięcia)
3 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
2 ziarna ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
sos Worcester
sól i pieprz
Dodatkowo:
sznurek do wędlin
Przygotowanie:
Na dzień-dwa przed pieczeniem cały boczek oprószam solą (tak jak się soli np. kotlety schabowe przed pieczeniem) i pieprzem. Całość też dokładnie nacieram słodką papryką. Na wewnętrznej stronie  (tej którą będziemy zwijać do środka) układam plasterki czosnku, oraz posypuję zmielonym lub utartym w moździerzu zielem angielskim. Kruszę też jeden liść laurowy. Dość mocno spryskuję mięso sosem worcester. Zwijam ściśle roladę, związuję ją sznurkiem. Z zewnątrz również staram się nasączyć mięso sosem,  obkładam je też podzielonymi liśćmi laurowymi. Tak przygotowaną roladę zawijam w folię aluminiową i odkładam do lodówki.
Piekę w głębokiej blaszce (wytopi się sporo tłuszczu) przez 3 godziny w 150 stopniach C (na ostatnie pół godziny rozrywam folię). Przed krojeniem na kanapki rolada musi całkowicie ostygnąć.

                             



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger