Placki ziemniaczane z żółtym serem, majonezem i otrębami owsianymi

Chodziły za mną dziś ziemniaki, a że niewiele ich ostatnio jem, po długim spacerze postanowiłam uprzyjemnić sobie popołudnie pysznymi plackami. Ziemniaki starłam na grubej tarce i usmażyłam z dodatkiem żółtego sera, majonezu zamiast jajka i otrąb owsianych - te zastąpiły mąkę. A do smaku koperek i majeranek, i kleks gęstego jogurtu - bardzo mi smakowały!




Składniki:
8-10 średnich ziemniaków
1 cebula
5 łyżek otrąb owsianych
1 łyżka majonezu
4-5 łyżek tartego żółtego sera (u mnie gouda)
1 płaska łyżeczka majeranku
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obraną cebulę siekam bardzo drobno i przekładam do miski. Obieram ziemniaki i ścieram je na tarce z grubymi oczkami. Dodaję do cebuli. Dokładam też majonez, starty ser, wsypuję otręby owsiane , majeranek i posiekany koperek, mieszam i doprawiam masę solą i pieprzem. Łyżką wykładam na rozgrzany olej małe, dość pękate placuszki (duże będzie ciężko przewracać), i smażę z obu stron na rumiano (warto sprawdzić, czy nie są surowe w środku). Usmażone podaję z jogurtem naturalnym i koperkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger