Placki ziemniaczane z żółtym serem, majonezem i otrębami owsianymi

Chodziły za mną dziś ziemniaki, a że niewiele ich ostatnio jem, po długim spacerze postanowiłam uprzyjemnić sobie popołudnie pysznymi plackami. Ziemniaki starłam na grubej tarce i usmażyłam z dodatkiem żółtego sera, majonezu zamiast jajka i otrąb owsianych - te zastąpiły mąkę. A do smaku koperek i majeranek, i kleks gęstego jogurtu - bardzo mi smakowały!




Składniki:
8-10 średnich ziemniaków
1 cebula
5 łyżek otrąb owsianych
1 łyżka majonezu
4-5 łyżek tartego żółtego sera (u mnie gouda)
1 płaska łyżeczka majeranku
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obraną cebulę siekam bardzo drobno i przekładam do miski. Obieram ziemniaki i ścieram je na tarce z grubymi oczkami. Dodaję do cebuli. Dokładam też majonez, starty ser, wsypuję otręby owsiane , majeranek i posiekany koperek, mieszam i doprawiam masę solą i pieprzem. Łyżką wykładam na rozgrzany olej małe, dość pękate placuszki (duże będzie ciężko przewracać), i smażę z obu stron na rumiano (warto sprawdzić, czy nie są surowe w środku). Usmażone podaję z jogurtem naturalnym i koperkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger