Młoda kapusta duszona z masłem

Zbliża się czas zieloności i bogactwa świeżych warzyw, więc lada chwila na stołach będzie królowała młoda kapusta przygotowywana na wszystkie możliwe sposoby. Sprawdziłam, jak kapustka będzie smakowała uduszona na maśle, tylko z dodatkiem koperku, soli i pieprzu. Jest delikatna, wyraźnie maślana,  jędrna i lekko chrupiąca. To prosty i bardzo smaczny dodatek do wiosennego obiadu.




Składniki:
1 duża główka młodej kapusty (lub 2 mniejsze)
2 pełne łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżkaiposiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę obieram z wierzchnich liści, o ile są brudne lub zniszczone. Następnie szatkuję ją drobno i przekładam do garnka z grubym dnem - wcześniej rozpuszczam w nim masło. Odrobinę wszystko solę i na małym ogniu, pod pokrywką duszę kapustę 10-12 minut, kilka razy mieszając. Obieram cebulę i kroję ją w cienkie piórka, dorzucam do podduszonej kapusty razem z posiekanym czosnkiem. Duszę jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodaję koperek, i całość doprawiam do smaku solą i pieprzem. Można w trakcie duszenia odrobinę podlewać danie wodą, jeśli jest ryzyko przypalenia - to zależy od jakości garnka. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger