Młoda kapusta duszona z masłem

Zbliża się czas zieloności i bogactwa świeżych warzyw, więc lada chwila na stołach będzie królowała młoda kapusta przygotowywana na wszystkie możliwe sposoby. Sprawdziłam, jak kapustka będzie smakowała uduszona na maśle, tylko z dodatkiem koperku, soli i pieprzu. Jest delikatna, wyraźnie maślana,  jędrna i lekko chrupiąca. To prosty i bardzo smaczny dodatek do wiosennego obiadu.




Składniki:
1 duża główka młodej kapusty (lub 2 mniejsze)
2 pełne łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżkaiposiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę obieram z wierzchnich liści, o ile są brudne lub zniszczone. Następnie szatkuję ją drobno i przekładam do garnka z grubym dnem - wcześniej rozpuszczam w nim masło. Odrobinę wszystko solę i na małym ogniu, pod pokrywką duszę kapustę 10-12 minut, kilka razy mieszając. Obieram cebulę i kroję ją w cienkie piórka, dorzucam do podduszonej kapusty razem z posiekanym czosnkiem. Duszę jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodaję koperek, i całość doprawiam do smaku solą i pieprzem. Można w trakcie duszenia odrobinę podlewać danie wodą, jeśli jest ryzyko przypalenia - to zależy od jakości garnka. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger