Kluseczki z batatów z chia (gotowane na parze)

Ze słodkich ziemniaków przygotowałam bardzo smaczne, delikatne kluseczki gotowane na parze, z dodatkiem czosnku, natki pietruszki, curry i nasion chia. Z tego samego ciasta można również usmażyć placki.



Składniki:
0,5 kg pokrojonych na kawałki batatów (waga po obraniu)
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka chia
0,5 łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bataty zalewam w garnku zimną wodą, dodaj pół łyżeczki soli i gotuję do miękkości (od momentu gdy woda zawrze wystarczy ok. 5-6 minut). Dokładnie odcedzam z wody i ciepłe duszę  widelcem. Gdy przestygną dodaję jajko, dwie łyżki mąki pszennej oraz łyżkę ziemniaczanej, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, curry oraz łyżkę nasion chia. Krótko mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję pozostałe dwie łyżki mąki pszennej, jeszcze raz krótko mieszam. Masa będzie kleista. Łyżką wykładam porcje do naczynia do parowania (wielkość mandarynki), gotuję na parze 20 minut. Od razu podaję polane jogurtem naturalnym, pospane natką pietruszki i nasionami chia.


                               

                               

                               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger