Jarzynka do obiadu: cebula z selerem

Dwa składniki i kilka przypraw i już mamy świetny, warzywny dodatek do obiadu. Będzie też dobrze smakować z kaszą, a po dodaniu np. fileta z kurczaka powstanie sycący, całkowity posiłek.



Składniki:
3 duże cebule
1 średniej wielkości seler
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 łyżki sosu sojowego
0,5 łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki oleju 
Przygotowanie:
Obieram cebule oraz selera. Cebule kroję na ćwiartki, a potem w grube plastry. Selera kroję na plastry grubości ok. 0,5 cm, a potem w słupki. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pokrojoną cebule, odrobinę ją solę. Przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę cebulę 20 minut, mieszając. Po tym czasie powinna być miękka, szklista i lekko złocista. Następnie dorzucam selera, i dalej pod pokrywką duszę razem ok. 15 minut. Seler powinien być miękki, ale jędrny. Dolewam sos sojowy, doprawiam całość papryką, curry, oraz solą i pieprzem. Podaję na ciepło jako jarzynkę do obiadu.


3 komentarze:

  1. Cebula z selerem? Nigdy nie jadłam, ale brzmi dobrze. Na pewno wykorzystam przepis podczas któregoś, niedzielnego obiadu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być bardzo dobre napewno wykorzystam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger