Duszone kotlety mielone z farszem grzybowym

Gdybyście wiedzieli jak wspaniale smakują nasze dzisiejsze kotlety, od razu ruszylibyście do kuchni żeby je przygotować 😉To poezja kulinarna😃 W sumie nie spodziewałam się że to danie będzie aż tak pyszne. Kotlety są nadziane farszem z dodatkiem grzybów leśnych, a dusiły się w czymś w rodzaju lekkiego bigosu z kapusty pekińskiej i cebuli, również z grzybami. Są bardzo delikatne, soczyste - słowem: wspaniałe!





Składniki:
500 g. mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
0,5 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
0,5 łyżeczki majeranku
1 łyżka majonezu
3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
sól i pieprz do smaku
Farsz:
0,5 średniej wielkości cebuli
drobniutko poszatkowana kapusta pekińska (mniej więcej garść)
2-3 suszone kapelusze grzybów leśnych 
1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju 
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 średniej wielkości cebula
1/4 posiekanej niewielkiej kapusty pekińskiej
kilka suszonych kapeluszy grzybów leśnych 
3/4 szklanki wody do namoczenia grzybów
3-4 łyżki oleju 
1 płaska łyżeczka mąki owsianej/pszennej/ziemniaczanej 
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynam od namoczenia grzybów (zalewam je wrzątkiem i odstawiam na 15 minut; po namoczeniu zachowuję płyn). 
Masa mięsna: mięso przekładam do miski. Bardzo drobno siekam pół cebuli oraz ząbek czosnku, dodaję do mięsa. Dokładam też majonez i posiekane zioła, dolewam wodę. Dokładnie mieszam wszystko łyżką aż masa stanie się jednolita. Doprawiam ją do smaku solą i pieprzem.
Farsz: cebulę drobno siekam, podsmażam do zeszklenia z odrobiną soli na oleju. Dorzucam na patelnię poszatkowaną kapustę pekińska, chwilę razem podsmażam pod pokrywką. Dodaję 2-3 kapelusze wcześniej namoczonych grzybów (również je drobno siekam). Farsz doprawiam sosem sojowym, słodką mieloną papryką, oraz solą i pieprzem.
Kotlety: masę dzielę na 5 równych części. Z każdej formuję kulkę. Każdą kulkę spłaszczam na dłoni, na każdej układam łyżeczkę farszu, po czym sklejam kotleta.
W ten sposób przygotowane krótko obsmażam na patelni - tylko do lekkiego zarumienienia. 
Gdy kotlety są podsmażone, odsuwam je na bok patelni, a w wolne miejsce wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilkę ją podsmażam, dorzucam pokrojoną kapustę pekińską, dolewam wodę po moczeniu grzybów. Dodaję też posiekaną resztę grzybów i sos sojowy. Przykrywam patelnię i wszystko duszę na małym ogniu ok. 30 minut, w międzyczasie przewracam kotlety na drugą stronę. Przed podaniem zagęszczam sos odrobiną mąki (rozprowadzam łyżeczkę w kilku łyżkach przestudzonego płynu z duszenia), podgrzewam do zgęstnienia. Podaję z kaszą gryczaną.




2 komentarze:

  1. Robiłam wczoraj. Prawdziwy rarytas! Rodzince bardzo ale to bardzo smakowały! Dzięki za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że je zrobiłaś i podzieliłaś się opinia, bo jak napisałam wyżej - z wyglądu trudno ocenić jakie są pyszne. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger