Duszone kotlety mielone z farszem grzybowym

Gdybyście wiedzieli jak wspaniale smakują nasze dzisiejsze kotlety, od razu ruszylibyście do kuchni żeby je przygotować 😉To poezja kulinarna😃 W sumie nie spodziewałam się że to danie będzie aż tak pyszne. Kotlety są nadziane farszem z dodatkiem grzybów leśnych, a dusiły się w czymś w rodzaju lekkiego bigosu z kapusty pekińskiej i cebuli, również z grzybami. Są bardzo delikatne, soczyste - słowem: wspaniałe!





Składniki:
500 g. mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
0,5 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
0,5 łyżeczki majeranku
1 łyżka majonezu
3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
sól i pieprz do smaku
Farsz:
0,5 średniej wielkości cebuli
drobniutko poszatkowana kapusta pekińska (mniej więcej garść)
2-3 suszone kapelusze grzybów leśnych 
1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju 
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 średniej wielkości cebula
1/4 posiekanej niewielkiej kapusty pekińskiej
kilka suszonych kapeluszy grzybów leśnych 
3/4 szklanki wody do namoczenia grzybów
3-4 łyżki oleju 
1 płaska łyżeczka mąki owsianej/pszennej/ziemniaczanej 
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynam od namoczenia grzybów (zalewam je wrzątkiem i odstawiam na 15 minut; po namoczeniu zachowuję płyn). 
Masa mięsna: mięso przekładam do miski. Bardzo drobno siekam pół cebuli oraz ząbek czosnku, dodaję do mięsa. Dokładam też majonez i posiekane zioła, dolewam wodę. Dokładnie mieszam wszystko łyżką aż masa stanie się jednolita. Doprawiam ją do smaku solą i pieprzem.
Farsz: cebulę drobno siekam, podsmażam do zeszklenia z odrobiną soli na oleju. Dorzucam na patelnię poszatkowaną kapustę pekińska, chwilę razem podsmażam pod pokrywką. Dodaję 2-3 kapelusze wcześniej namoczonych grzybów (również je drobno siekam). Farsz doprawiam sosem sojowym, słodką mieloną papryką, oraz solą i pieprzem.
Kotlety: masę dzielę na 5 równych części. Z każdej formuję kulkę. Każdą kulkę spłaszczam na dłoni, na każdej układam łyżeczkę farszu, po czym sklejam kotleta.
W ten sposób przygotowane krótko obsmażam na patelni - tylko do lekkiego zarumienienia. 
Gdy kotlety są podsmażone, odsuwam je na bok patelni, a w wolne miejsce wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilkę ją podsmażam, dorzucam pokrojoną kapustę pekińską, dolewam wodę po moczeniu grzybów. Dodaję też posiekaną resztę grzybów i sos sojowy. Przykrywam patelnię i wszystko duszę na małym ogniu ok. 30 minut, w międzyczasie przewracam kotlety na drugą stronę. Przed podaniem zagęszczam sos odrobiną mąki (rozprowadzam łyżeczkę w kilku łyżkach przestudzonego płynu z duszenia), podgrzewam do zgęstnienia. Podaję z kaszą gryczaną.




2 komentarze:

  1. Robiłam wczoraj. Prawdziwy rarytas! Rodzince bardzo ale to bardzo smakowały! Dzięki za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że je zrobiłaś i podzieliłaś się opinia, bo jak napisałam wyżej - z wyglądu trudno ocenić jakie są pyszne. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger