Wątróbka z kurczaka duszona z porem i pieczarkami

Szybkie, smaczne i tanie danie z wątróbki z kurczaka, u nas podane z kaszą gryczaną i surówką z białej rzodkwi.




Składniki:
0,5 kg wątróbki z kurczaka
1 por (jasnozielona część)
8-10 pieczarek
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
niepełne pół płaskiej łyżeczki majranku
0,5 szklanki bulionu (może być woda)
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyszczam z błon. Pora dokładnie myje, po czym kroję wzdłuż, a potem w plasterki. Pieczarki również kroję w plasterki. Rozgrzewam olej z masłem na patelni, wrzucam pora i pod pokrywką smażę 5 minut, mieszając. Po tym czasie przesuwam podduszonego pora na jedną stronę patelni i w wolne miejsce wkładam wątróbkę. Przykrywam patelnię i smażę wszystko kolejne 5 minut, raz mieszając by przewrócić wątróbkę na drugą stronę. Teraz odsuwam na połowę patelni wątróbkę z porem, a w wolne miejsce wrzucam pokrojone pieczarki. Całość odrobinę solę i dalej pod pokrywką duszę 10 minut (na małym ogniu, również lekko mieszając w międzyczasie). Oprószam wszystko papryką, majerankiem i pieprzem, dolewam bulion i duszę jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiam do smaku solą.






1 komentarz:

  1. Już zapisuje sobie ten przepis. Zawsze robiłam wątróbkę tylko z cebulką.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger