Potrawka z indyka z fasolką szparagową (wersja zwykła i fit)

Duszone mięso z fasolką szparagową to dla mnie zawsze pewniak, a że olśniło mnie dziś, że istnieją mrożonki, i drogą zakupu nabyłam zieloną fasolkę, to szybciutko powstał obiad na jutro. Łatwy, szybki, w dwóch wersjach: odchudzonej i bogatszej. Może skorzystacie z pomysłu?                            


                     * wersja fit



Składniki na 3 osoby:
Podstawa do wersji lekkiej:
400 g. fileta  z indyka
1 średnia cebula
450 g. zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
0,5 łyżeczki curry
1 łyżeczka posiekanego świeżego lub 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
1 łyżeczka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo do wersji bogatszej:
0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%
0,5 łyżeczki mąki pszennej
Przygotowanie:
Wersja lekka: Mięso kroję na plastry ok. 1 cm grubości, i na średniej wielkości kawałki, oprószam je solą i pieprzem. Rozgrzewam olej na patelni i szybko obsmażam mięso do zezłocenia - z obu stron. Obraną cebulę siekam w cienkie piórka, dorzucam na patelnię, przykrywam patelnię i duszę razem do zeszklenia cebuli. Dokładam masło oraz pociętą fasolkę (użyłam mrożonej) i pod pokrywką duszę na średnim ogniu 30 minut. Na koniec dodaję curry, posiekany czosnek i doprawiam całość do smaku solą i pieprzem.
Wersja wzbogacona: śmietankę dokładnie mieszam z mąką, wlewam do wersji wyżej, mieszam podgrzewając do zgęstnienia sosu. Doprawiam ostatecznie do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger