Potrawka z indyka z fasolką szparagową (wersja zwykła i fit)

Duszone mięso z fasolką szparagową to dla mnie zawsze pewniak, a że olśniło mnie dziś, że istnieją mrożonki, i drogą zakupu nabyłam zieloną fasolkę, to szybciutko powstał obiad na jutro. Łatwy, szybki, w dwóch wersjach: odchudzonej i bogatszej. Może skorzystacie z pomysłu?                            


                     * wersja fit



Składniki na 3 osoby:
Podstawa do wersji lekkiej:
400 g. fileta  z indyka
1 średnia cebula
450 g. zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
0,5 łyżeczki curry
1 łyżeczka posiekanego świeżego lub 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
1 łyżeczka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo do wersji bogatszej:
0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%
0,5 łyżeczki mąki pszennej
Przygotowanie:
Wersja lekka: Mięso kroję na plastry ok. 1 cm grubości, i na średniej wielkości kawałki, oprószam je solą i pieprzem. Rozgrzewam olej na patelni i szybko obsmażam mięso do zezłocenia - z obu stron. Obraną cebulę siekam w cienkie piórka, dorzucam na patelnię, przykrywam patelnię i duszę razem do zeszklenia cebuli. Dokładam masło oraz pociętą fasolkę (użyłam mrożonej) i pod pokrywką duszę na średnim ogniu 30 minut. Na koniec dodaję curry, posiekany czosnek i doprawiam całość do smaku solą i pieprzem.
Wersja wzbogacona: śmietankę dokładnie mieszam z mąką, wlewam do wersji wyżej, mieszam podgrzewając do zgęstnienia sosu. Doprawiam ostatecznie do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger