Omlet warzywny z cykorią, pietruszką i kalafiorem

Dość trudno ocenić po smaku, co jest w składzie. Smakuje bardzo dobrze, delikatnie, trochę egzotycznie; jest sycący i może być daniem obiadowym. 




Porcja dla 1 osoby:
1 jajko
1 mała cykoria (12-16 liści)
5 cm jasnej części pora
1 mała, wąska pietruszka
2-3 różyczki kalafiora
duża szczypta curry
duża szczypta słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka bułki tartej
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie:
Różyczki kalafiora obgotowuję 5 minut we wrzątku, po czym wyjmuję i siekam na małe kawałki. Oddzielam liście cykorii i przez 2 minuty sparzam je we wrzątku po gotowaniu kalafiora, wyjmuję i odkładam. Pora siekam drobniutko, obraną pietruszkę kroję w cieniutkie plasterki (jeśli nie jest wąska, dodatkowo je siekam) - pokrojone warzywa razem z kalafiorem przekładam na rozgrzaną, suchą patelnię, oprószam je curry i papryką, smażę mieszając przez 2 minuty. Przekładam je do miski, odstawiam na chwilę do przestudzenia. Cykorię siekam na kawałki (nie muszą być małe) i również przekładam do miski. Wbijam jajko, dodaję bułkę tartą, doprawiam całość solą i pieprzem, dokładnie mieszam. Masa powinna być gęsta. Na małej patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, wykładam masę ubijając ją łyżka, przykrywam patelnię. Smażę na małym ogniu aż masa na powierzchni się zetnie, po czym szybkim ruchem odwracam patelnię, by przełożyć omleta na pokrywkę (uprzednio ją lekko natłuściłam pędzelkiem), i zsuwam omleta tak, by górna część tym razem znalazła się pod spodem. Smażę jeszcze minut, dwie. Podaję na gorąco, ze świeżymi warzywami.




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger