Kotlety z gotowanych ziemniaków z porem i szczypiorkiem

Pyszne w smaku kotlety, które zapachem przypomniały mi kuchnię Babci; pamiętam żeliwny garnek gdzieś na brzegu płyty, a w nim pewnie skwarki ze słoninki i cebulka, które wolniutko podsmażały się by potem niebiańsko smakować z pyzami czy kopytkami ... W moich kotletach nie ma ani smalcu ani cebulki, tłuszczu starałam się użyć jak najmniej, ale zapach podduszonego pora i smażonych ziemniaków nasunął mi takie skojarzenia. A wracając do rzeczywistości - obiad jest prosty, ale bardzo smaczny. Kotlety są bardzo kremowe w środku. Moje zjadłam z łagodnym ajwarem.



Składniki na 5-6 kotletów:
400 g ziemniaków (waga po ugotowaniu i obraniu)
5 cm jasnej części pora
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej + łyżeczka do panierowania
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję w mundurkach, ciepłe obieram, przekładam do miski. Pora siekam drobniutko, podsmażam na odrobinie oleju do zeszklenia, dodaję do ziemniaków. Duszę wszystko dokładnie widelcem, mieszam, dorzucam szczypiorek, jajko, 2 łyżki mąki oraz sól i pieprz do smaku - mieszam łyżką do połączenia się składników. Dodaję trzecią łyżkę mąki, lekko mieszam (nie za długo, bo masa będzie coraz rzadsza). Masę dzielę na 5-6 porcji, formuję kotlety lekko obtaczając je w mące. Smażę po 4 minuty z każdej strony na średnio rozgrzanym oleju. Podaję z surówką lub dowolnym sosem.


                                 

                                 

                                 


1 komentarz:

  1. Uwielbiam gotować, ale o takim genialnym przepisie jeszcze nie słyszałam. Aż dziwne, bo wydaje się bardzo prosty do wykonania:) Dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger