Indyk w sosie paprykowo-czosnkowym (fit, pieczony)

Ostatnio mocno kombinuję, jak maksymalnie odchudzić nasze potrawy. Jemy mnóstwo surowych warzyw, sporo gotowanych na parze; z mięs - indyka, kurczaka i dużo ryb, poza tym oczywiście też nabiał. Ogólnie wynika z tego bardzo smaczna i lekka dieta, dzięki której czujemy się świetnie, a że zauważalnie też znikają kilogramy, to naprawdę jest satysfakcja i motywacja, by w dalszym ciągu gotować w ten sposób.
Z pełnym przekonaniem mogę polecić Wam dzisiejszą propozycję: fileta z indyka z pysznym sosem, i zieloną fasolką szparagową, którą po prostu ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Indyka wczoraj upiekłam, więc część pozostała jako wędlina; resztę zagospodarowałam do dzisiejszego obiadu.




Składniki:
ok. 1 kg fileta z indyka
Przyprawy do marynaty:
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy
1 łyżka wody
1 płaska łyżka soli
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Składniki sosu:
1 szklanka wody
1 łyżeczka oliwy
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2-3 małe gałązki świeżego tymianku
1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku
1 pełna łyżeczka mąki jaglanej lub pszennej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Indyka najlepiej przygotować dzień lub dwa wcześniej. Przyprawy do marynaty mieszam z oliwą i łyżką wody, po czym tą mieszanką dokładnie nacieram mięso. Szczelnie je zawijam i odkładam na minimum 12 godzin do lodówki (mięso może marynować się nawet dobę). Zamarynowanego fileta zawijam w papier do pieczenia lub folię aluminiową, można go również upiec w rękawie do pieczenia. Piekę przez ok. 70 minut w temperaturze 185 stopni C, bez termoobiegu. 
Upieczonego indyka kroję na plastry grubości ok. 1,5 cm, przekładam na suchą patelnię z grubym dnem, i smażę na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu do lekkiego zarumienienia. Następnie odsuwam mięso na jedną stronę patelni, w wolne miejsce wlewam odrobinę oleju i wrzucam nań drobniutko posiekaną cebulę. Smażę ją przez przez minutę, dorzucam czosnek, tymianek i mieloną paprykę; smażę przez chwilę. Całość zalewam wodą i przykrywam. Gotuję 3 minuty. Odlewam kilka łyżek sosu, lekko studzę, mieszam z mąką. Mieszaninę przelewam na patelnię i podgrzewam do zgęstnienia. Dodaję świeży, posiekany lubczyk, doprawiam sos solą i pieprzem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger