Indyk w sosie paprykowo-czosnkowym (fit, pieczony)

Ostatnio mocno kombinuję, jak maksymalnie odchudzić nasze potrawy. Jemy mnóstwo surowych warzyw, sporo gotowanych na parze; z mięs - indyka, kurczaka i dużo ryb, poza tym oczywiście też nabiał. Ogólnie wynika z tego bardzo smaczna i lekka dieta, dzięki której czujemy się świetnie, a że zauważalnie też znikają kilogramy, to naprawdę jest satysfakcja i motywacja, by w dalszym ciągu gotować w ten sposób.
Z pełnym przekonaniem mogę polecić Wam dzisiejszą propozycję: fileta z indyka z pysznym sosem, i zieloną fasolką szparagową, którą po prostu ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Indyka wczoraj upiekłam, więc część pozostała jako wędlina; resztę zagospodarowałam do dzisiejszego obiadu.




Składniki:
ok. 1 kg fileta z indyka
Przyprawy do marynaty:
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy
1 łyżka wody
1 płaska łyżka soli
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Składniki sosu:
1 szklanka wody
1 łyżeczka oliwy
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2-3 małe gałązki świeżego tymianku
1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku
1 pełna łyżeczka mąki jaglanej lub pszennej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Indyka najlepiej przygotować dzień lub dwa wcześniej. Przyprawy do marynaty mieszam z oliwą i łyżką wody, po czym tą mieszanką dokładnie nacieram mięso. Szczelnie je zawijam i odkładam na minimum 12 godzin do lodówki (mięso może marynować się nawet dobę). Zamarynowanego fileta zawijam w papier do pieczenia lub folię aluminiową, można go również upiec w rękawie do pieczenia. Piekę przez ok. 70 minut w temperaturze 185 stopni C, bez termoobiegu. 
Upieczonego indyka kroję na plastry grubości ok. 1,5 cm, przekładam na suchą patelnię z grubym dnem, i smażę na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu do lekkiego zarumienienia. Następnie odsuwam mięso na jedną stronę patelni, w wolne miejsce wlewam odrobinę oleju i wrzucam nań drobniutko posiekaną cebulę. Smażę ją przez przez minutę, dorzucam czosnek, tymianek i mieloną paprykę; smażę przez chwilę. Całość zalewam wodą i przykrywam. Gotuję 3 minuty. Odlewam kilka łyżek sosu, lekko studzę, mieszam z mąką. Mieszaninę przelewam na patelnię i podgrzewam do zgęstnienia. Dodaję świeży, posiekany lubczyk, doprawiam sos solą i pieprzem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger