Gotowany dorsz z grillowanym selerem

Nasz dzisiejszy, szybki, niezwykle ciekawy w smaku obiad to gotowana w wywarze ziołowym ryba,  i zdecydowany w smaku, pachnący seler smażony na patelni grillowej. Danie moim zdaniem przepyszne!




Składniki:
Grillowany seler:
1 duży seler
2 szklanki wody
3/4 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki suszonego majeranku
0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
1 łyżeczka oliwy
dodatkowo do posypania: zioła prowansalskie, sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Dorsz:
po kawałku fileta z dorsza na osobę
Dodatkowo:
oliwa lub olej smakowy do polania
Do przybrania: listki rukoli i mięty, dowolne kiełki
Przygotowanie:
Selera myję i obieram ostrym nożykiem, a potem kroję na plastry grubości 1-1,5 cm. Plastry przekładam do płaskiego garnka, zalewam wodą, dodaję sól i zioła. Gotuję ok. 5 minut - tyle by seler zmiękł, ale pozostał jędrny. Wyjmuję go z wywaru i osuszam (wywar zostawiam). Rozgrzewam oliwę na patelni grillowej, układam selera, oprószam solą morską, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Smażę po 2-3 minuty z każdej strony.
Dorsz: w czasie gdy smaży się seler, przekładam kawałki ryby do wywaru, gotuję 3-4 minuty.
Podaję na gorąco, lekko polewam oliwą/olejem - z przybraniem z liści rukoli, mięty i kiełków.

                            




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger