Papryka zapiekana z twarogiem i cukinią

Po wczorajszych pieczonych kotletach z indyka została mi cukinia, więc postanowiłam wykorzystać ją w dzisiejszym obiedzie. Jest zdrowy, kolorowy i bardzo smaczny, oparty na chudym twarogu i warzywach. 

Przy okazji zapraszam do polubienia mojej nowej strony na fb, na której staram się umieszczać smaczne przepisy dla diabetyków: Sio-smutki Domowa kuchnia diabetyka






Składniki:
1 mała cukinia
2-3 m bardzo drobno poszatkowanej niewielkiej kapusty pekińskiej
0,5 zielonej papryki
200 g. chudego twarogu
1 ząbek czosnku
2 jaja
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka posiekanego koperku
1/3 łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
5-6 czerwonych papryk
1-2 kulki mozzarelli 
oliwa do posmarowania papieru
Przygotowanie:
Cukinię ze skórką ścieram na tarce z grubymi oczkami i przekładam ją do miski. Dodaję kapustę pekińską (musi być drobno poszatkowana) i wszystko lekko oprószam solą, a następnie mieszam dłonią i odstawiam na 3 minuty. Potem odciskam płyn. Do tak przygotowanych warzyw dodaję ser oraz jajka, mąkę i przyprawy. Mieszam.
Z papryk usuwam gniazda nasienne, po czym warzywa kroję w plastry tak, by powstały obręcze mniej więcej 2-4 cm wysokości. Układam je na natłuszczonym oliwą papierze (na blaszce) i do środka wkładam farsz z twarogu i warzyw. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (środkowy poziom piekarnika, z termoobiegiem) na ok. 25 minut. Gdy farsz się zetnie, na każdym krążku układam plaster mozzarelli i zapiekam jeszcze kilka minut. Podaję na gorąco.



                             

                             

                             



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger