Kotlety warzywne z serem pleśniowym

Te przepyszne, delikatne kotlety posmakują wielbicielom sera pleśniowego, bo jego smak jest wyraźnie w nich wyczuwalny. Moim zdaniem najlepiej smakują z surówką.



Składniki:
5 średniej wielkości ziemniaków
1 mała marchew
1 mała pietruszka
niewielki kawałek selera
1 średniej wielkości cebula
ok. 50-60 g. sera z błękitną pleśnią
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
duża szczypta tymianku
pół łyżeczki posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
mąka pszenna lub bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa z wyjątkiem cebuli gotuję do miękkości (jak na sałatkę jarzynową; powinny być miękkie ale dalej jędrne; można je obrać albo przed, albo po ugotowaniu), po czym lekko przestudzone (ciągle ciepłe) ścieram na grubej tarce. Ścieram również ser. Cebulę kroję w małą kostkę i podsmażam do zeszklenia na małej ilości oleju, przekładam do startych warzyw i sera. Dodaję jajko, mąkę, koperek i tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam wszystko do połączenia się składników. Formuję 6 kotletów, każdy lekko panieruję w mące lub bułce tartej i smażę z obu stron po ok. 3 minuty, na złoty kolor (przy odwracaniu pomagam sobie łopatką). Gorące kotlety podaję z surówką.







1 komentarz:

  1. Wspaniale wyglądają... i do tego te kiełki na wierzchu:) Jadłam u teściowej podobne - tyle, że bez sera pleśniowego - i bardzo mi smakowały:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger