Kapusta cygańska (kapusta kiszona z papryką, pieczarkami, śmietaną i pomidorami)

W ten sposób przygotowana kapusta może być samodzielnym posiłkiem, bo podana z gotowanymi ziemniakami czy chlebem spełni taką rolę jak bigos; może być też podana jako dodatek do pieczonego czy duszonego mięsa.





Składniki:
2 duże cebule
400 g. kiszonej kapusty
200 g. kiełbasy wiejskiej
1 niewielka czerwona papryka
1 niewielka żółta papryka
1 średniej wielkości marchew
5 średniej wielkości pieczarek
2 małe ząbki czosnku
5-6 łyżek oleju
woda do podlewania
3 łyżki śmietany do zup i sosów (18%)
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w piórka, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, oprószam solą i podsmażam do zeszklenia. Dodaję pokrojoną w drobne kawałki kiełbasę oraz pokrojone w plasterki pieczarki, i duszę razem pod przykryciem kilka minut. Kapustę odsączam z soku i lekko siekam (jeśli jest bardzo kwaśna, wcześniej ją płuczę), dokładam do cebuli z kiełbasą i smażę razem 10 minut, mieszając. Dodaję startą na tarce z grubymi oczkami marchew. Następnie podlewam wszystko lekko wodą i pod przykryciem duszę do momentu, aż kapusta będzie miękka - w międzyczasie mieszam (w razie potrzeby uzupełniam po trosze wodę). Obie papryki obieram i kroję w niewielkie kawałki, dodaję do miękkiej kapusty. Siekam czosnek i również dorzucam go na patelnię.Duszę 10-15 minut, by papryka zmiękła. Na koniec dolewam śmietanę wymieszaną z przecierem pomidorowym, wszystko mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina co n Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger