Kapusta cygańska (kapusta kiszona z papryką, pieczarkami, śmietaną i pomidorami)

W ten sposób przygotowana kapusta może być samodzielnym posiłkiem, bo podana z gotowanymi ziemniakami czy chlebem spełni taką rolę jak bigos; może być też podana jako dodatek do pieczonego czy duszonego mięsa.





Składniki:
2 duże cebule
400 g. kiszonej kapusty
200 g. kiełbasy wiejskiej
1 niewielka czerwona papryka
1 niewielka żółta papryka
1 średniej wielkości marchew
5 średniej wielkości pieczarek
2 małe ząbki czosnku
5-6 łyżek oleju
woda do podlewania
3 łyżki śmietany do zup i sosów (18%)
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w piórka, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, oprószam solą i podsmażam do zeszklenia. Dodaję pokrojoną w drobne kawałki kiełbasę oraz pokrojone w plasterki pieczarki, i duszę razem pod przykryciem kilka minut. Kapustę odsączam z soku i lekko siekam (jeśli jest bardzo kwaśna, wcześniej ją płuczę), dokładam do cebuli z kiełbasą i smażę razem 10 minut, mieszając. Dodaję startą na tarce z grubymi oczkami marchew. Następnie podlewam wszystko lekko wodą i pod przykryciem duszę do momentu, aż kapusta będzie miękka - w międzyczasie mieszam (w razie potrzeby uzupełniam po trosze wodę). Obie papryki obieram i kroję w niewielkie kawałki, dodaję do miękkiej kapusty. Siekam czosnek i również dorzucam go na patelnię.Duszę 10-15 minut, by papryka zmiękła. Na koniec dolewam śmietanę wymieszaną z przecierem pomidorowym, wszystko mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger