Gołąbki z indykiem i kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

Przygotowałam dziś gołąbki w wersji odchudzonej - z farszem z mięsa indyczego, z dodatkiem kaszy jaglanej, oraz pora i ziół. Są bardzo smaczne i w niczym nie ustępują tradycyjnym gołąbkom. W naszej lekkiej wersji obiadu sos nie był zagęszczany, jeśli wolicie zawiesisty sos dodajcie do niego odrobinę mąki pszennej lub ziemniaczanej.

Przy okazji zapraszam do polubienia mojej nowej strony na fb, na której staram się umieszczać smaczne przepisy dla diabetyków: Sio-smutki Domowa kuchnia diabetyka




Składniki na 7-8 sztuk:
450 - 500 g. mielonego mięsa z indyka
3 łyżki kaszy jaglanej
3-4 cm jasnej części pora
2 duże ząbek czosnku
ok. 1/3 szklanki lekko gazowanej 
szczypta majeranku i tymianku
do smaku: sól i pieprz
niewielka główka białej kapusty
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
Dodatkowo:
świeży rozmaryn, tymianek
ciemna część pora
woda
Przygotowanie:
Kapustę odgotowuję, po kolei oddzielając liście. Z liści ścinam ostrym nożem gruby, wypukły nerw. Mięso przekładam do miski, dolewam wodę, dodaję drobno pokrojonego pora i surową kaszę oraz: przeciśnięty przez praskę 1ząbek czosnku, majeranek, tymianek. Mieszam dokładnie  doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na każdy liść wykładam po porcji masy i zawijam gołąbki. 
Dno szerokiego garnka wykładam liśćmi kapusty,  a na na nich układam gołąbki.Zalewam wszystko wodą - tyle, by gołąbki były w 2/3 zanurzone. Dodaję posiekany ząbek czosnku, kawałki gałązek rozmarynu i tymianku (nie za duże, żeby smak nie był zbyt intensywny), oraz pokrojonego na kawałki pora. Wszystko oprószam solą i pieprzem. Gotuję ok. 60-70 minut na małym ogniu, pod pokrywką. Gdy kapusta zmięknie, wyjmuję na chwilę gołąbki z garnka. Wyjmuję również liście z dna oraz pora i gałązki rozmarynu i tymianku. Do wywaru dodaję przeciśnięty ząbek czosnku, przecier pomidorowy i doprawiam go do smaku. Z powrotem wkładam gołąbki do sosu i duszę jeszcze 15 minut.


                              



2 komentarze:

  1. Ale to musi być pyszne ! Napewno ugotuje jak będę miał czas :)

    Pozdrawiam
    https://dlakazdegocosinteresujacego.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger