Bułeczki pełnoziarniste - bez wyrastania (dla diabetyków i osób na diecie)

Pamiętacie? Mniej więcej rok temu miałam zamiar poważnie zająć się dietą w cukrzycy, bo to temat który dotyczy coraz większej ilości ludzi, i wiem jak wiele osób ma problemy by ta dieta była zróżnicowana i po prostu - smaczna. Jednak jak to w życiu - ostatni rok był dla mnie bardzo intensywny, zajęłam się czymś całkiem innym, znalazłam dodatkową pracę w której mogę realizować swoje hobby i zwyczajnie zabrakło czasu na tę dietę dla diabetyków. Jednak teraz wracam - i mam głębokie postanowienie, by temat porządnie podrążyć.
Zacznę od pieczywa - wersji ekspresowej, bardzo łatwej i smacznej: dziś przedstawiam Wam przepis na małe, pyszne bułeczki z mąki pszennej pełnoziarnistej. Nie wymagają wyrastania, a ich przygotowanie wraz z czasem pieczenia nie zajmuje więcej niż pół godziny. Nasze bułeczki pachną ziołami prowansalskimi, ale można do nich dodać oregano czy kminek - na pewno będą równie smaczne.





Składniki na 8 bułeczek:
250 g. mąki pszennej pełnoziarnistej
2 g. soli (ok. 1/4 płaskiej łyżeczki)
15 g. świeżych drożdży
pół łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
ok. 20 g. oliwy (mniej więcej 2 łyżki)
0,5 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Mąkę przesypuję do miski, dodaję pokruszone drożdże, sól, zioła prowansalskie oraz oliwę i wodę. Zagniatam jednolite, twarde ciasto (nie powinno kleić się do dłoni), a następnie ciasto dzielę na 8 równych części. Z każdej części formuję kulkę i spłaszczam ją na grubość ok. 1 cm. Tak przygotowane krążki z ciasta układam na blasze wyłożonej papierem, a blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Bułeczki piekę 15-20 minut - spód powinien się zarumienić.


                              


3 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie, muszę sobie kiedyś zrobić takie na śniadanko. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam. Robi się szybko, smaczne bułeczki. Polecam. Ika

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybki przepis. Fajne bułeczki. Smaczne . Następnego dnia troszkę twardsze ale nam smakowały. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger