Aromatyczny filet z kurczaka z kalafiorem i sosem tzatziki

Taki obiad jak nasz polecam wszystkim osobom, które chcą jeść lekkie i niezbyt kaloryczne potrawy; jest łatwy i szybki w przygotowaniu; warto jedynie wcześniej pomyśleć o zamarynowaniu mięsa - dzięki temu będzie bardzo aromatyczne i soczyste.
Tak przygotowanego kurczaka wykorzystałam również jako składnik sałatki z kurczakiem, mozzarellą i grejpfrutem - po przepis zajrzyj TU.





Składniki na 2 osoby:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 mały lub pół dużego kalafiora
Marynata do kurczaka:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy
0,5 płaskiej łyżeczki soli
szczypta mielonego czarnego pieprzu
1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
duża szczypta curry
duża szczypta suszonego majeranku
Sos tzatziki:
2 pełne łyżki jogurtu naturalnego 
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
ok. 5 cm długiego ogórka bez skórki
szczypta soli
czarny, świeżo mielony pieprz
ewentualnie szczypta ksylitolu
Dodatkowo:
odrobina oliwy do smażenia
Przygotowanie:
Kurczak: filety przekrajam wzdłuż na 2 plastry. Mieszam wszystkie składniki marynaty, po czym wykładam ją na kurczaka i dokładnie mieszam - najlepiej dłonią - by zamarynować wszystkie kawałki mięsa. Odstawiam mięso na 1-2 godziny do lodówki lub w chłodne miejsce. Rozgrzewam oliwę na patelni grillowej, wykładam kurczaka - smażę 3,4 minuty z jednej strony, po czym zmniejszam ogień, przewracam na drugą i przykrywam patelnię pokrywką (jeśli patelnia jest kwadratowa,nic nie szkodzi, można ją przykryć okrągłą pokrywką - chodzi o to, by pokrywka choć w części dodatkowo utrzymywała ciepło). Łącznie smażę kurczaka 10-15 minut w zależności od grubości plastrów. 
Sos tzatziki: jogurt mieszam z czosnkiem, oliwą, sokiem z limonki, a na kilka minut przed podaniem obiadu ścieram do niego ogórka na tarce z grubymi oczkami. Nie należy ścierać ogórka zbyt wcześnie, bo wypuści dużo wody i cały sos będzie bardzo rzadki (oczywiście po starciu ogórka można ten płyn trochę odcisnąć, ale moim zdaniem zwyczajne go szkoda). Sos doprawiam do smaku odrobiną soli i pieprzu (ewentualnie ksylitolu)
Odpowiednio wcześniej gotuję kalafiora - ja ugotowałam go po podzieleniu na różyczki w specjalnym naczyniu do gotowania na parze (25 minut).
Wykładam na talerze po 2 plastry kurczaka, po czym dokładam kalafiora, i na niego sos tzatziki.
Jako kompot polecam wcześniej przygotowaną, niesłodzoną herbatę owocową.





2 komentarze:

  1. Mięsko wyszło soczyste i przepyszne w smaku:) polecam i pozdrawiam Marta:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger