Sposób na filety z kurczaka - 6 pomysłów

Sposób na filety z kurczaka - 6 pomysłów

Niejednokrotnie zmuszeni jesteśmy do przygotowania szybkiego obiadu, i w takich chwilach warto sięgnąć po filety z piersi kurczaka. Nie wymagają one bardzo długiej obróbki, a można z nich stworzyć naprawdę pyszne dania. 
Zebrałam kilka pomysłów, które mogą się Wam przydać.

Po kliknięciu na nazwę zostaniecie przeniesieni na stronę z przepisem.

Filety z kurczaka duszone w pieczarkach


Maślany kurczak w czosnku i papryce


Szybka potrawka z piersi kurczaka z warzywami i orzechami włoskimi


Filet z kurczaka w sosie koperkowym


Błyskawiczny kurczak w marynacie pomarańczowej


Filety z kurczaka w lekko pikantnym sosie


Potrawka z mięsem mielonym i czerwoną soczewicą

Potrawka z mięsem mielonym i czerwoną soczewicą

Zapewniam Was, że jeśli zjecie talerz takiej potrawki, niestraszny będzie mróz i zimno. Zdecydowanie stawia na nogi i rozgrzewa! Połączenie mięsa z soczewicą, z dodatkiem pieczarek, cebuli, czosnku i przypraw powoduje, że całość jest po prostu pyszna, i bardzo sycąca!



Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (użyłam mięsa z szynki wieprzowej)
1 duża cebula
ok. 150 g. drobnych pieczarek
1 szklanka drobnej czerwonej soczewicy
1 szklanka przecieru pomidorowego
2,3 ząbki czosnku
1 ziarno kardamonu, utarte w moździerzu
0,5 łyżeczki curry
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
trochę wody do podlewania potrawy
olej słonecznikowy do smażenia
chili w płatkach do posypania
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w kostkę i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, po czym dorzucam przekrojone na pół pieczarki i smażę ok. 5 minut. Zdejmuję cebulę z pieczarkami a na patelnię wrzucam mięso mielone. Smażę, rozdrabniając je łopatką, aż przestanie być surowe. Do mięsa z powrotem przekładam cebulę i pieczarki, dolewam odrobinę wody (ok. 0,5 szklanki), dodaję soczewicę i duszę wszystko na małym ogniu, pod przykryciem ok. 15 minut. Gdy soczewica jest prawie miękka, dolewam przecier pomidorowy, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz doprawiam kardamonem, curry, solą i pieprzem. Jeszcze chwilę duszę razem. Podaję na gorąco, oprószoną chili w płatkach, z bułką.





Relacja z Rodzinnych Targów Zdrowia - 21 stycznia 2017

Relacja z Rodzinnych Targów Zdrowia - 21 stycznia 2017

W ubiegłą sobotę, w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbyły się Rodzinne Targi Zdrowia - całodzienna impreza, w której uczestniczyło ponad 150 wystawców, i prawie 5 tysięcy gości.
Wzięłam udział w tej imprezie na zaproszenie Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków (koło w Będzinie), a reprezentowałam swojego bloga oraz firmę MUKE, demonstrując doskonałą wyciskarkę wolnoobrotową do owoców i warzyw. 
Sok ze świeżych owoców i warzyw cieszył się ogromnym powodzeniem, i rzadko na moim stole był taki widok, jak niżej - zazwyczaj stały tam puste kubeczki! 😄Musiałam nieźle się sprężać, żeby nadążyć z wyciskaniem soku, na szczęście wyciskarka MUKE to niezawodny towarzysz, spisywała się przez cały czas nienagannie. O wyciskarce opowiem Wam jeszcze niejednokrotnie, bo używam jej codziennie.




Przy naszym stoisku, nieustannie obleganym, można było zbadać poziom cukru, sprawdzić wzrok, otrzymać zaproszenie na darmowe badanie słuchu, oraz porozmawiać z dietetykiem.



Bardzo się cieszę, że mogłam również poczęstować gości zdrowymi smakołykami. Pasztet z zielonej soczewicy oraz hummus  znikały z talerzy natychmiast, gdy je tam położyłam. Najwyraźniej smakowały! 





Partnerzy:









Placki z kurczakiem, ziemniakami, serem i szpinakiem

Placki z kurczakiem, ziemniakami, serem i szpinakiem

Nasz dzisiejszy obiad to nic innego, jak typowe danie "resztkowe". Zostało troszkę fileta z kurczaka - za mało, żeby mógł być samodzielnym obiadem, ale w sam raz, by po połączeniu z kilkoma składnikami najadły się dwie albo i trzy osoby. Placki pyszne, delikatne, pełne smaku!




Składniki na ok. 10-12 sztuk:
250 g. fileta z piersi kurczaka
250 g. surowych ziemniaków
1 spora cebula
60 g. tartej mozzarelli
2 garście świeżego szpinaku
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
majeranek
suszony lubczyk
olej słonecznikowy do smażenia
Przygotowane:
Obrane ziemniaki kroję w kawałki i gotuję w osolonej wodzie do miękkości, po czym dokładnie duszę widelcem na puree. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i na niewielkiej ilości oleju smażę do zeszklenia, a potem przekładam ją do miski, a na patelnię przekładam szpinak i smażę 2-3 minuty. 
Kurczaka kroję w kostkę ok. 1 cm, przekładam do miski, doprawiam solą, pieprzem i ziołami, i oprószam łyżką mąki. Dokładnie mieszam, dodaję ser, jajko i ponownie mieszam. Dorzucam ziemniaki, szpinak, łyżkę mąki pszennej i łyżkę ziemniaczanej, wszystko jeszcze raz doprawiam do smaku. Łyżką wykładam niewielkie porcje na średnio rozgrzany olej, smażę po ok. 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję ze świeżymi liśćmi szpinaku.


                             

                             

                             





Pieczone ziemniaki do obiadu - 7 propozycji

Pieczone ziemniaki do obiadu - 7 propozycji

Pogrążona jestem w otchłaniach nieustającego kaszlu, brr, co za okropieństwo! Osłabia człowieka tak, że nie jest w stanie praktycznie nic robić. Od wczoraj mogę sobie tylko pomarzyć o kreatywności w kuchni; dziś ledwie zwlokłam się z łóżka żeby ugotować ziemniaki i usmażyć jajka sadzone... co i tak uważam za wyczyn w moim stanie 👍
Zanim całkowicie odpłynę w klimaty kanapowo-książkowe, zostawię dla Was trochę inspiracji na wykorzystanie ziemniaków. Ja uwielbiam pieczone ziemniaki, a Wy? 

Po kliknięciu na nazwę zostaniecie przeniesieni na stronę z konkretnym przepisem.


Ziemniaki pieczone w marynacie jogurtowej


Pieczone ziemniaki curry z czosnkiem


Ziemniaki pieczone z pieprzem i rozmarynem


Pieczone pikantne ziemniaki z serem i koperkiem


Pieczone ziemniaczane łódeczki


Ziemniaki w marynacie czosnkowej pieczone z kalarepą i pomidorkami


Pieczone pikantne ziemniaki i czosnkowe brukuły


Klopsiki z szynki z marchewką duszone w kapuście

Klopsiki z szynki z marchewką duszone w kapuście

Pyszna propozycja na zimowy obiad: klopsiki z szynki wieprzowej duszone z kapuście kiszonej, z dużą ilością marchewki i cebulki. Mięsa nie smażyłam, a ugotowałam, dzięki czemu cała potrawa nie jest zbyt ciężka.




Składniki:
Duszona kapusta:
400 g. kiszonej kapusty, niezbyt kwaśnej
4 marchewki
3 duże cebule
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz do smaku
szczypta majeranku
Klopsiki:
0,5 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej
1 mała marchewka, ugotowana i starta na grubej tarce
1 łyżka posiekanego koperku
1 jajko
3-4 łyżki zimnej wody
szczypta majeranku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
woda do ugotowania klopsów
Przygotowanie:
Kapusta duszona: obrane cebul kroję w piórka, marchew ścieram na tarce z grubymi oczkami. W głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebule, odrobinę ją solę i pod przykryciem smażę do zezłocenia. Dodaję startą marchew i smażę ok. 5 minut, a następnie dorzucam lekko posiekaną kapustę. Można dolać odrobinę wody, by łatwiej się wszystko udusiło. Wstępnie doprawiam do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
Przygotowuję klopsiki: przekładam mięso do miski, dodaję stratą ugotowaną marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wodę, jajko oraz przyprawy do smaku. Dłonią wyrabiam masę, aż będzie jednolita. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Zagotowuję wodę (z solą) i do wrzątku wrzucam klopsiki. Gdy wypłyną, wyjmuję je łyżką cedzakową.
Klopsiki przekładam na patelnię z podduszoną kapustą, podlewam trochę wywarem z ich gotowania i duszę jeszcze 20-25 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Na koniec doprawiam ostatecznie kapustę do smaku. Podaję z ugotowanymi ziemniakami.

                                

                                

                                

                                

                                



Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger