Krokiety na cieście drożdżowym z kapustą i grzybami

Do tych krokietów usmażyłam naleśniki z ciasta z dodatkiem drożdży; naleśniki są delikatne i elastyczne. 



Składniki na 10 krokietów (średnica patelni 26 cm):
2 szklanki mąki pszennej
15 g. świeżych drożdży
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
8 łyżki oleju+ odrobina do smażenia pierwszego naleśnika
Farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
10 kapeluszy suszonych grzybów leśnych
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Farsz: grzyby zalewam gorącą wodą (ok. 1,5 szklanki) i odstawiam na 20 minut. Następnie odsączam z wody (płyn zostawiam) i drobno kroję. Posiekaną kapustę przekładam do garnka, dolewam płyn po moczeniu grzybów, dodaję liść laurowy i duszę ok. 40 minut pod przykryciem. Kapusta powinna być miękka. Dodaję posiekany czosnek, oraz podsmażoną na oleju cebulę (do zeszklenia). Doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
Naleśniki: drożdże rozcieram z cukrem, aż staną się płynne. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajka, mleko, wodę mineralną, olej, drożdże i sól. Wszystko dokładnie mieszam rózgą - tak by powstało gładkie ciasto.
Rozgrzewam niewielką ilość oleju na patelni, smażę po kolei naleśniki (dodatkowego oleju używam tylko przy pierwszym naleśniku).
Na każdy naleśnik wykładam porcję farszu, składam krokiety.
Gotowe krokiety można dodatkowo panierować w jajku i bułce tartej, lub tak jak ja krótko obsmażyć na oleju.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger