Karpatka z kremem kajmakowym

Wspaniałe ciasto parzone w trakcie pieczenia pięknie rośnie, tworząc charakterystyczne górki. Do tego aksamitny, budyniowy krem, który wzbogaciłam masą kajmakową.



Składniki (blacha 25 x 35 cm):
Ciasto:
1 szklanka wody
125 g. masła
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej
5-6 małych jajek
Krem:
3 szklanki mleka
1,5 kostki miękkiego masła (300 g)
0,5 szklanki cukru
4 pełne łyżki masy kajmakowej
2 łyżki cukru waniliowego
2 żółtka
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki maki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cukier puder
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie
Ciasto: wodę zagotowuję z masłem i szczyptą soli, po czym wsypuję mąkę i energicznie mieszam drewnianą łyżką, aż powstanie gładka, jednolita, gęsta masa. Zdejmuję garnek z ognia i odstawiam masę do przestudzenia. Zimną miksuję z jajkami, dodając je po kolei i za każdym razem miksując. Jednolite, gładkie ciasto dzielę na 2 części; każdą część ciasta wykładam na blachę natłuszczoną masłem i oprószoną mąką, rozprowadzam równomiernie. Piekę 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).Upieczone placki odkładam do przestudzenia.
Krem: Zagotowuję połowę mleka z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepuję żółtka, oraz obie mąki - jednolitą masę wlewam do zagotowanego, zestawionego z ognia mleka, energicznie mieszając rózgą, by nie utworzyły się grudki. Budyń odstawiam do całkowitego przestygnięcia. Masło ubijam mikserem przez 2,3 minuty, by stało się puszyste, po czym miksując dalej dodaję po łyżce zimnego budyniu, oraz kajmaku. Krem powinien być zupełnie gładki i jednolity.
Kremem przekładam oba blaty ciasta; całość oprószam cukrem pudrem.



5 komentarzy:

  1. To prawda, całość wyszła super. I smak zabójczy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyszła ta karpatka, taka puszysta i słodka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, dziękuję, uwielbiam przepisy, gdzie nie trzeba nic ważyć. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger