Duszona szynka w sosie grzybowym

Pyszne mięso w sosie z grzybami leśnymi - smakuje rewelacyjnie z kaszą. Jak zrobić? Zapraszam po przepis.





Składniki:
ok. 1 kg. szynki wieprzowej
5 łyżek oleju do smażenia
ok. 1,5 litra wody
1 średnia marchewka
10 suszonych kapeluszy grzybów leśnych
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
2,5 łyżki mąki pszennej
2 liście laurowe
do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek, suszony majeranek
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry grubości ok. 1-1,5 cm. Oprószam je solą, pieprzem i łyżką mąki z obu stron, po czym partiami smażę ma lekko złoty kolor. Do garnka z grubym dnem wlewam wodę, dodaję suszone grzyby, liście laurowe oraz pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, zagotowuję. Do gotującego się wywaru przekładam podsmażone plastry szynki, zmniejszam ogień. Na patelnię po smażeniu mięsa przekładam pokrojoną w małą kostkę cebule, smażę do zeszklenia, po czym oprószam ją łyżeczką mąki i jeszcze chwilę smażę. Przekładam do sosu. Wstępnie doprawiam sos do smaku solą, pieprzem i ziołami. Duszę wszystko pod przykryciem do miękkości mięsa. Przed końcem duszenia wyjmuję grzyby; odlewam kilka łyżek sosu. Grzyby siekam na małe kawałki, przekładam z powrotem do garnka. W odłożone, lekko przestudzonej części sosu dokładnie rozprowadzam łyżkę mąki, po czym przelewam zawiesinę do garnka i mieszam, by sos się zagęścił. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę wszystko podgrzewam, i jeszcze raz ostatecznie doprawiam. 


                           

  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger