Łatwa szarlotka na kruchym cieście

Pyszna, krucha, pachnąca cynamonem szarotka, która jest bardzo łatwa do przygotowania.






Składniki na okrągłą formę o średnicy 24-26 cm:
3 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
220 g. masła (warto je wyjąć z lodówki na pół godziny przed pieczeniem)
3 żółtka
1 jajko
8-10 jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka bułki tartej
ewentualnie cukier do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i waniliowym wsypuję do miski; dodaję posiekane masło, oraz jajko i żółtka. Ze wszystkich składników zagniatam jednolite ciasto. Połową ciasta wyklejam dno natłuszczonej i posypanej mąką formy, nakłuwam ciasto widelcem. Formę wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu). Podpiekam spód przez ok. 12-15 minut, do lekkiego zezłocenia. W czasie gdy spód się podpieka obieram jabłka i ścieram je na grubej tarce. Przekładam starte jabłka do miski, dodaję cynamon, bułkę tartą i ewentualnie cukier do smaku, dokładnie wszystko mieszam. Tak przygotowane jabłka wykładam na podpieczony spód. Na jabłka kruszę pozostałe surowe ciasto i ponownie wstawiam formę do piekarnika. Piekę jeszcze ok. 30 minut, do chwili gdy ciasto na górze się ładnie zarumieni. Upieczone, przestudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger