Serniczki na kefirze (drożdżowe)

Lekko kwaśne, mocno serowe placki na bazie twarogu i kefiru. Pyszne z cukrem pudrem, a można sprawić by smakowały jeszcze lepiej, jeśli poleje się je słodką śmietanką z cukrem i wanilią.


Składniki na 7-8 dużych placków:
Zaczyn:
15 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki kefiru
1 łyżeczka mąki pszennej
Ponadto:
1 szklanka mąki pszennej
250 g. półtłustego twarogu
1 jajko 
0,5 szklanki kefiru
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Zaczyn: pokruszone drożdże mieszam z kurem, mąką i kefirem, odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut. 
Ciasto: do miski przekładam twaróg, wbijam jajko i dodaję cukry; dokładnie mieszam by powstała gładka masa. Dodaję mąkę, kefir i podrośnięty zaczyn, mieszam. Ciasto powinno być gęste. Łyżką wykładam po porcji ciasta na średnio rozgrzany olej (niewielka ilość, lepiej dolewać w trakcie smażenia) i smażę placki na rumiano, przewracając je dwukrotnie. Usmażone przekładam na chwilę na papier by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podaję posypane cukrem pudrem.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger