Serniczki na kefirze (drożdżowe)
Lekko kwaśne, mocno serowe placki na bazie twarogu i kefiru. Pyszne z cukrem pudrem, a można sprawić by smakowały jeszcze lepiej, jeśli poleje się je słodką śmietanką z cukrem i wanilią.
Składniki na 7-8 dużych placków:
Zaczyn:
15 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki kefiru
1 łyżeczka mąki pszennej
Ponadto:
1 szklanka mąki pszennej
250 g. półtłustego twarogu
1 jajko
0,5 szklanki kefiru
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Zaczyn: pokruszone drożdże mieszam z kurem, mąką i kefirem, odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut.
Ciasto: do miski przekładam twaróg, wbijam jajko i dodaję cukry; dokładnie mieszam by powstała gładka masa. Dodaję mąkę, kefir i podrośnięty zaczyn, mieszam. Ciasto powinno być gęste. Łyżką wykładam po porcji ciasta na średnio rozgrzany olej (niewielka ilość, lepiej dolewać w trakcie smażenia) i smażę placki na rumiano, przewracając je dwukrotnie. Usmażone przekładam na chwilę na papier by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podaję posypane cukrem pudrem.
Składniki na 7-8 dużych placków:
Zaczyn:
15 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki kefiru
1 łyżeczka mąki pszennej
Ponadto:
1 szklanka mąki pszennej
250 g. półtłustego twarogu
1 jajko
0,5 szklanki kefiru
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Zaczyn: pokruszone drożdże mieszam z kurem, mąką i kefirem, odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut.
Ciasto: do miski przekładam twaróg, wbijam jajko i dodaję cukry; dokładnie mieszam by powstała gładka masa. Dodaję mąkę, kefir i podrośnięty zaczyn, mieszam. Ciasto powinno być gęste. Łyżką wykładam po porcji ciasta na średnio rozgrzany olej (niewielka ilość, lepiej dolewać w trakcie smażenia) i smażę placki na rumiano, przewracając je dwukrotnie. Usmażone przekładam na chwilę na papier by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podaję posypane cukrem pudrem.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń