Jesienne ciasto z jabłkami, śliwkami i imbirem

Jeśli lubisz wilgotne, korzenne ciasta z owocami, polecam mój łatwy i pyszny jesienny placek z apetyczną polewą z chałwy :)
Można do niego wykorzystać różne suszone owoce i orzechy, w zależności od gustu.

Szukasz innego ciasta na jesień? Zapraszam po przepis na ciasto marchewkowe.





Składniki na blachę 25 x 35 cm:
4 jajka
0,5 szklanki cukru pudru (do 3/4 szklanki, radzę spróbować surowego ciasta)
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
4 średniej wielkości jabłka
6-8 śliwek węgierek
0,5 szklanki posiekanych, prażonych orzechów laskowych 
0,5 szklanki rodzynek
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonych goździków
Polewa:
chałwa waniliowa (ok. 120 g)
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru
słodka śmietanka lub mleko
1-2 łyżki gładkiego mleka w proszku
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
suszone owoce i orzechy do posypania
Przygotowanie:
Obieram jabłka i kroję je w kostkę ok. 0,5-1 cm, podobnie kroję śliwki. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i goździkami. Jajka ucieram mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję mleko i olej. Gdy się połączą, dodaję mąkę z przyprawami i ucieram by ciasto było jednolite. Dodaję pokrojone owoce, oraz rodzynki i orzechy laskowe, wszystko mieszam. Ciasto wykładam do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki, wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na ok. 45-50 minut lub do suchego patyczka.
Polewa: w rondelku rozpuszczam pokruszoną chałwę, masło, cukier puder i kilka łyżek śmietanki, a gdy masa będzie jednolita i gładka, dodaję mleko w proszku. Ucieram by wszystko się połączyło. Wylewam polewę na ciasto, posypuję pokrojonymi suszonymi owocami i posiekanymi orzechami.




3 komentarze:

  1. I ta polewa, mmm... coś wspaniałego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh, na pewno wypróbuję. Brzmi fantastycznie :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger