Jesienne ciasto z jabłkami, śliwkami i imbirem

Jeśli lubisz wilgotne, korzenne ciasta z owocami, polecam mój łatwy i pyszny jesienny placek z apetyczną polewą z chałwy :)
Można do niego wykorzystać różne suszone owoce i orzechy, w zależności od gustu.

Szukasz innego ciasta na jesień? Zapraszam po przepis na ciasto marchewkowe.





Składniki na blachę 25 x 35 cm:
4 jajka
0,5 szklanki cukru pudru (do 3/4 szklanki, radzę spróbować surowego ciasta)
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
4 średniej wielkości jabłka
6-8 śliwek węgierek
0,5 szklanki posiekanych, prażonych orzechów laskowych 
0,5 szklanki rodzynek
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonych goździków
Polewa:
chałwa waniliowa (ok. 120 g)
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru
słodka śmietanka lub mleko
1-2 łyżki gładkiego mleka w proszku
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
suszone owoce i orzechy do posypania
Przygotowanie:
Obieram jabłka i kroję je w kostkę ok. 0,5-1 cm, podobnie kroję śliwki. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i goździkami. Jajka ucieram mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję mleko i olej. Gdy się połączą, dodaję mąkę z przyprawami i ucieram by ciasto było jednolite. Dodaję pokrojone owoce, oraz rodzynki i orzechy laskowe, wszystko mieszam. Ciasto wykładam do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki, wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na ok. 45-50 minut lub do suchego patyczka.
Polewa: w rondelku rozpuszczam pokruszoną chałwę, masło, cukier puder i kilka łyżek śmietanki, a gdy masa będzie jednolita i gładka, dodaję mleko w proszku. Ucieram by wszystko się połączyło. Wylewam polewę na ciasto, posypuję pokrojonymi suszonymi owocami i posiekanymi orzechami.




3 komentarze:

  1. I ta polewa, mmm... coś wspaniałego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh, na pewno wypróbuję. Brzmi fantastycznie :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger