Dżem z dyni i pomarańczy

Nie mogłam się nie skusić na przygotowanie kilku słoiczków wspaniałego dżemu z dyni - z dodatkiem zarówno miąższu, jak i skórki pomarańczowej, a dla podkreślenia smaku dorzuciłam również skórkę cytrynową i trochę świeżego imbiru. Smakuje cudownie, przypomina mi dżem z gorzkich pomarańczy; podejrzewam zresztą że każdy kto spróbuje, orzeknie że to one są tu głównym składnikiem. To rewelacyjna słodkość zarówno na kanapkę, jak i do naleśników czy racuchów. Serdecznie polecam!






Składniki:
800 g. dyni zwyczajnej  (waga po obraniu)
2 duże pomarańcze bez pestek
1 duża cytryna
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
400 g. białego cukru
2 pełne łyżki cukru dark muscovado
2 ziarna ziela angielskiego - w całości lub zmielone - wtedy 1 ziarno
Przygotowanie:
Dynię kroję w drobną kostkę i przekładam ją do garnka z grubym dnem. Z pomarańczy ścieram skórkę (na tarce z drobnymi oczkami), odkładam ją na bok. Owoce obieram z białej skórki i również kroję na niewielkie kawałki; te razem z sokiem dodaję do dyni. Wsypuję biały i ciemny cukier, dorzucam ziele angielskie i na małym ogniu doprowadzam do zagotowania, mieszając. Podgotowuję wszystko ok. 30 minut, po czym wyjmuję ziele angielskie (jeśli było w całości) i wszystko blenduję. Dodaję startą skórkę z pomarańczy i cytryny, oraz imbir. Wszystko gotuję jeszcze ok. godziny na małym ogniu (gotowałam dżem pod pokrywką, tyko uchyloną, bo pryska i można się boleśnie oparzyć), dość często mieszając. Gdy płyn odparuje, a dżem zgęstnieje, jest gotowy. Gorący przekładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, mocno zakręcam. Jeśli dżem ma być przechowywany przez dłuższy czas, można go dodatkowo zapasteryzować.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger