Dżem z dyni i pomarańczy

Nie mogłam się nie skusić na przygotowanie kilku słoiczków wspaniałego dżemu z dyni - z dodatkiem zarówno miąższu, jak i skórki pomarańczowej, a dla podkreślenia smaku dorzuciłam również skórkę cytrynową i trochę świeżego imbiru. Smakuje cudownie, przypomina mi dżem z gorzkich pomarańczy; podejrzewam zresztą że każdy kto spróbuje, orzeknie że to one są tu głównym składnikiem. To rewelacyjna słodkość zarówno na kanapkę, jak i do naleśników czy racuchów. Serdecznie polecam!






Składniki:
800 g. dyni zwyczajnej  (waga po obraniu)
2 duże pomarańcze bez pestek
1 duża cytryna
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
400 g. białego cukru
2 pełne łyżki cukru dark muscovado
2 ziarna ziela angielskiego - w całości lub zmielone - wtedy 1 ziarno
Przygotowanie:
Dynię kroję w drobną kostkę i przekładam ją do garnka z grubym dnem. Z pomarańczy ścieram skórkę (na tarce z drobnymi oczkami), odkładam ją na bok. Owoce obieram z białej skórki i również kroję na niewielkie kawałki; te razem z sokiem dodaję do dyni. Wsypuję biały i ciemny cukier, dorzucam ziele angielskie i na małym ogniu doprowadzam do zagotowania, mieszając. Podgotowuję wszystko ok. 30 minut, po czym wyjmuję ziele angielskie (jeśli było w całości) i wszystko blenduję. Dodaję startą skórkę z pomarańczy i cytryny, oraz imbir. Wszystko gotuję jeszcze ok. godziny na małym ogniu (gotowałam dżem pod pokrywką, tyko uchyloną, bo pryska i można się boleśnie oparzyć), dość często mieszając. Gdy płyn odparuje, a dżem zgęstnieje, jest gotowy. Gorący przekładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, mocno zakręcam. Jeśli dżem ma być przechowywany przez dłuższy czas, można go dodatkowo zapasteryzować.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger