Brukselka z wędzonym łososiem i jabłkiem

To prosta, bardzo szybka przystawka, w której połączyłam kilka smaków: wędzony łosoś, brukselka, ostry por i delikatne jabłko, do tego słodko-pikantny sos. Polecam, spróbujcie!



Składniki na 2 porcje:
10-12 równych brukselek
1 niewielkie dość słodkie jabłko
kilka centymetrów jasnej części pora
ok. 150 g. wędzonego łososia w plastrach
Sos:
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
sól, szczypta cukru
świeżo mielony czarny pieprz
natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
Brukselki gotuję w osolonej wodzie ze szczyptą cukru ok. 8 minut, by pozostały jędrne. Ugotowane kroję wzdłuż na 3 plastry, te rozkładam na talerzach tworząc krąg. Następnie w ten sam sposób układam łososia. Pora kroję w cienkie plasterki, przekładam do miseczki, dodaję odrobinę soli i cukru i lekko rozcieram w palcach. Odstawiam na chwilę. Umyte jabłko ścieram na tarce z grubymi oczkami (starłam ze skórką), dodaję do pora, mieszam. Wykładam w wolne miejsce pośrodku okręgu, tworząc mały kopczyk. Na górze układam plasterki brukselki.Całość polewam sosem, ozdabiam natką pietruszki, oprószam pieprzem.




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger