Brukselka z wędzonym łososiem i jabłkiem

To prosta, bardzo szybka przystawka, w której połączyłam kilka smaków: wędzony łosoś, brukselka, ostry por i delikatne jabłko, do tego słodko-pikantny sos. Polecam, spróbujcie!



Składniki na 2 porcje:
10-12 równych brukselek
1 niewielkie dość słodkie jabłko
kilka centymetrów jasnej części pora
ok. 150 g. wędzonego łososia w plastrach
Sos:
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
sól, szczypta cukru
świeżo mielony czarny pieprz
natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
Brukselki gotuję w osolonej wodzie ze szczyptą cukru ok. 8 minut, by pozostały jędrne. Ugotowane kroję wzdłuż na 3 plastry, te rozkładam na talerzach tworząc krąg. Następnie w ten sam sposób układam łososia. Pora kroję w cienkie plasterki, przekładam do miseczki, dodaję odrobinę soli i cukru i lekko rozcieram w palcach. Odstawiam na chwilę. Umyte jabłko ścieram na tarce z grubymi oczkami (starłam ze skórką), dodaję do pora, mieszam. Wykładam w wolne miejsce pośrodku okręgu, tworząc mały kopczyk. Na górze układam plasterki brukselki.Całość polewam sosem, ozdabiam natką pietruszki, oprószam pieprzem.




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger