Zapiekanka warzywna z kaszą gryczaną i mozzarellą

Takie dania lubi chyba każda oszczędna gospodyni domowa - nic się nie marnuje, łatwo się robi, i co najważniejsze - smakuje! Zapiekanka pełna zdrowia i smaku, z wykorzystaniem kilku składników, które czekały w lodówce po przygotowywaniu innych potraw.




Składniki:
pół główki niewielkiej kapusty pekińskiej
1 marchewka
1 pietruszka
2 cebule
kawałek czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
ok. 1 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
1 jajko
1 łyżka majonezu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
kukurydza z puszki
sól i pieprz do smaku
mozzarella - u mnie ok. 10 kulek
Dodatkowo:
2 łyżki oleju
olej do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w cienkie piórka lub półplasterki, marchew i pietruszkę ścieram na grubej tarce, czosnek i paprykę drobno siekam. Rozgrzewam olej na patelni, przerzucam warzywa, smażę je pod pokrywką na średnim ogniu do zeszklenia cebuli. Kapustę pekińską drobno szatkuję, po czym wrzucam na 2-3 minuty do garnka z gotującą się wodą. Gdy zmięknie, dokładnie ją odsączam na sicie. Do miski przekładam kaszę, podsmażone warzywa oraz kapustę, dodaję jajko, majonez i pokrojoną mozzarellę. Mieszam wszystko, doprawiam solą i pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Na koniec dodaję mąkę i jeszcze raz mieszam. Masę przekładam do dokładnie natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy, całość posypuję kukurydzą (ilość wg uznania). Formę wstawiam do piekarnika - piekę w 190 stopniach ok. 40 minut. Podaję na gorąco.


                             

                             




7 komentarzy:

  1. Ile dodać mozzarelli? Brakuje jej wśród składników...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po sałatce zostało mi jakieś 10 kulek, więc wszystkie wylądowały w zapiekance.

      Usuń
  2. pełna wartości odżywczych :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Po dzisiejszym obiedzie zostanie mi mnóstwo zwykłej kapusty, i mam pytanie, można dac zwykłej zamiast pekińskiej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie inny, bardziej kapuściany smak, ale tak - też się sprawdzi :)

      Usuń
  4. Kapustę tez można podsmażyć razem z warzywami na oleju.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger