Zapiekanka warzywna z kaszą gryczaną i mozzarellą

Takie dania lubi chyba każda oszczędna gospodyni domowa - nic się nie marnuje, łatwo się robi, i co najważniejsze - smakuje! Zapiekanka pełna zdrowia i smaku, z wykorzystaniem kilku składników, które czekały w lodówce po przygotowywaniu innych potraw.




Składniki:
pół główki niewielkiej kapusty pekińskiej
1 marchewka
1 pietruszka
2 cebule
kawałek czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
ok. 1 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
1 jajko
1 łyżka majonezu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
kukurydza z puszki
sól i pieprz do smaku
mozzarella - u mnie ok. 10 małych kulek
Dodatkowo:
2 łyżki oleju
olej do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w cienkie piórka lub półplasterki, marchew i pietruszkę ścieram na grubej tarce, czosnek i paprykę drobno siekam. Rozgrzewam olej na patelni, przerzucam warzywa, smażę je pod pokrywką na średnim ogniu do zeszklenia cebuli. Kapustę pekińską drobno szatkuję, po czym wrzucam na 2-3 minuty do garnka z gotującą się wodą. Gdy zmięknie, dokładnie ją odsączam na sicie. Do miski przekładam kaszę, podsmażone warzywa oraz kapustę, dodaję jajko, majonez i pokrojoną mozzarellę. Mieszam wszystko, doprawiam solą i pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Na koniec dodaję mąkę i jeszcze raz mieszam. Masę przekładam do dokładnie natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy, całość posypuję kukurydzą (ilość wg uznania). Formę wstawiam do piekarnika - piekę w 190 stopniach ok. 40 minut. Podaję na gorąco.


                             

                             




7 komentarzy:

  1. Ile dodać mozzarelli? Brakuje jej wśród składników...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po sałatce zostało mi jakieś 10 kulek, więc wszystkie wylądowały w zapiekance.

      Usuń
  2. pełna wartości odżywczych :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Po dzisiejszym obiedzie zostanie mi mnóstwo zwykłej kapusty, i mam pytanie, można dac zwykłej zamiast pekińskiej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie inny, bardziej kapuściany smak, ale tak - też się sprawdzi :)

      Usuń
  4. Kapustę tez można podsmażyć razem z warzywami na oleju.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger