Sałatka z pieczonych warzyw z wędzonym łososiem

Sałatka w barwach jesieni, wspaniale sycąca - idealna na lekki obiad!
Pieczone warzywa zdecydowanie zyskują na smaku i warto je w ten sposób przygotowywać.




Składniki na 2 porcje:
1 spory batat 
2 średniej wielkości buraki
1 duża czerwona papryka
ok. 150 g. wędzonego łososia
mozzarella w kulkach
dowolna sałata
Sos:
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego lub pół łyżeczki miodu
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy
3 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej 
1 spory ząbek czosnku
ewentualnie sól do smaku
Przygotowanie:
Myję warzywa. Buraki i batata zawijam (oddzielnie) w folię aluminiową i razem z papryką układam na blasze. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Paprykę wyjmuję po ok. 20 minutach, gdy straci na objętości i będzie miała przypieczoną skórkę - przekładam ją do miski i przykrywam talerzem. Po chwili zdejmuję skórkę i pozbywam się nasion. Następnie powinien upiec się batat - będzie wyczuwalnie miękki. Ostatnie zmiękną buraki. Z batata i buraków również zdejmuję skórkę. Warzywa (najlepiej jeszcze ciepłe) kroję na plastry i dowolnie układam na talerzu, dodając sałatę i mozzarellę. 
Przygotowuję sos: czosnek przeciskam przez praskę i w zakręconym słoiczku łączę z pozostałymi składnikami, mocno potrząsając. 
Polewam sałatkę sosem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger