Pyzy z jabłkami, cynamonem i kruszonką owsianą.

Jesienią mam ochotę rozpieszczać moich bliskich smakołykami. Dziś przygotowałam wspaniałe ziemniaczane pyzy, pachnące jabłkami i cynamonem, z chrupiącą cynamonową kruszonką. Można podać je dodatkowo z łyżką lodów waniliowych! 
Ten przepis bierze udział w akcji "Ziemniaki czy kartofle" 
Zapraszam do głosowania  TUTAJ



Składniki:
4-5 sporych ziemniaków
sól
ok. 1 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
Farsz jabłkowy:
3-4 miękkie jabłka
cynamon do smaku
cukier do smaku
Kruszonka owsiana:
2 łyżki płatków owsianych
łyżeczka miodu
szczypta soli
cynamon do smaku
pół łyżeczki masła
Przygotowanie:
Ziemniaki (obrane lub wyszorowane, w mundurkach) gotuję do miękkości w osolonej wodzie, po czym ciepłe przeciskam przez praskę (jeśli były gotowane w mundurach, wcześniej oczywiście je obieram). Ziemniaczane puree przekładam do miski, wyrównuję powierzchnię. Dzielę masę na 3 równe części, jedną wyjmuję a w wolne miejsce wsypuję tyle mąki, by je wypełniła. Przekładam również wyjętą wcześniej część ziemniaków. Dodaję cukier waniliowy, jajko i żółtko, oraz dodatkowo szczyptę soli, mieszam masę do połączenia się łyżką. Następnie  przekładam ciasto na stolnicę, lekko podsypuję mąką i bardzo krótko zagniatam - im dłużej ciasto będzie zagniatane, tym będzie rzadsze i będzie wymagało więcej maki (straci na smaku). Z ciasta formuję kulki wielkości małej mandarynki, każdą lekko spłaszczam nadając jej jednocześnie lekko owalny kształt. 
Przygotowuję farsz jabłkowy: obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję cynamon i jeśli to potrzebne, cukier do smaku. Mieszam. Na przygotowane owalne placuszki wykładam po łyżeczce farszy i sklejam pyzy, formując je na kształt pierogów. Gotowe wrzucam do ok. 2 litrów wrzątku (woda zagotowana z łyżeczką cukru i soli). Gotuję 3-4 minuty od wypłynięcia.
Kruszonka owsiana: rozpuszczam masło z miodem na patelni, dodaję cynamon i szczyptę soli, a na końcu płatki owsiane. Podgrzewam wszystko na małym ogniu ok. 5 minut, mieszając. Płatki powinny się lekko zarumienić.
Gorące pyzy polewam roztopionym masłem i posypuję kruszonką z płatków owsianych.


                        

                        

                       




2 komentarze:

  1. Fajny, ciekawy pomysł na pyzy. Ja już nawet nie mówię o nazwie, bo na ten temat są różne stwierdzenia. Dla mnie ważne że ciasto ziemniaczane. Moniczko, ja po prostu też tak zrobię, bo ślinka cieknie na ich widok. Takich nie jadłam. Pozdrawiam Cię serdecznie :)
    No i oczywiście zagłosuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger