Pyzy z jabłkami, cynamonem i kruszonką owsianą.

Jesienią mam ochotę rozpieszczać moich bliskich smakołykami. Dziś przygotowałam wspaniałe ziemniaczane pyzy, pachnące jabłkami i cynamonem, z chrupiącą cynamonową kruszonką. Można podać je dodatkowo z łyżką lodów waniliowych! 
Ten przepis bierze udział w akcji "Ziemniaki czy kartofle" 
Zapraszam do głosowania  TUTAJ



Składniki:
4-5 sporych ziemniaków
sól
ok. 1 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
Farsz jabłkowy:
3-4 miękkie jabłka
cynamon do smaku
cukier do smaku
Kruszonka owsiana:
2 łyżki płatków owsianych
łyżeczka miodu
szczypta soli
cynamon do smaku
pół łyżeczki masła
Przygotowanie:
Ziemniaki (obrane lub wyszorowane, w mundurkach) gotuję do miękkości w osolonej wodzie, po czym ciepłe przeciskam przez praskę (jeśli były gotowane w mundurach, wcześniej oczywiście je obieram). Ziemniaczane puree przekładam do miski, wyrównuję powierzchnię. Dzielę masę na 3 równe części, jedną wyjmuję a w wolne miejsce wsypuję tyle mąki, by je wypełniła. Przekładam również wyjętą wcześniej część ziemniaków. Dodaję cukier waniliowy, jajko i żółtko, oraz dodatkowo szczyptę soli, mieszam masę do połączenia się łyżką. Następnie  przekładam ciasto na stolnicę, lekko podsypuję mąką i bardzo krótko zagniatam - im dłużej ciasto będzie zagniatane, tym będzie rzadsze i będzie wymagało więcej maki (straci na smaku). Z ciasta formuję kulki wielkości małej mandarynki, każdą lekko spłaszczam nadając jej jednocześnie lekko owalny kształt. 
Przygotowuję farsz jabłkowy: obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję cynamon i jeśli to potrzebne, cukier do smaku. Mieszam. Na przygotowane owalne placuszki wykładam po łyżeczce farszy i sklejam pyzy, formując je na kształt pierogów. Gotowe wrzucam do ok. 2 litrów wrzątku (woda zagotowana z łyżeczką cukru i soli). Gotuję 3-4 minuty od wypłynięcia.
Kruszonka owsiana: rozpuszczam masło z miodem na patelni, dodaję cynamon i szczyptę soli, a na końcu płatki owsiane. Podgrzewam wszystko na małym ogniu ok. 5 minut, mieszając. Płatki powinny się lekko zarumienić.
Gorące pyzy polewam roztopionym masłem i posypuję kruszonką z płatków owsianych.


                        

                        

                       




2 komentarze:

  1. Fajny, ciekawy pomysł na pyzy. Ja już nawet nie mówię o nazwie, bo na ten temat są różne stwierdzenia. Dla mnie ważne że ciasto ziemniaczane. Moniczko, ja po prostu też tak zrobię, bo ślinka cieknie na ich widok. Takich nie jadłam. Pozdrawiam Cię serdecznie :)
    No i oczywiście zagłosuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger