Mini tarty z budyniem i śliwkami

Mam dla Was prawdziwie jesienny przysmak - pyszne kruche babeczki wypełnione budyniem i podprażonymi śliwkami, a do tego wszystkiego jeszcze chrupiąca, złota kruszonka i płatki migdałów!



Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g. zimnego masła
3 żółtka
1 jajko
Masa budyniowa:
400 g. gładkiego serka z wiaderka, może być waniliowy
1 torebka budyniu waniliowego, w proszku
cukier do smaku
Smażone śliwki:
20-25 dojrzałych śliwek typu węgierki
łyżeczka masła
łyżeczka miodu
łyżeczka ciemnego cukru
do smaku: kardamon, cynamon
Kruszonka:
100 g. masła (wyjętego z lodówki ok. 15 minut przed wyrabianiem ciasta)
100 g. cukru pudru
200 g. maki pszennej
Dodatkowo:
płatki migdałów
tłuszcz do nasmarowania foremek
Przygotowanie:
Mąkę przesiewam do miski razem z cukrem pudrem, dodaję proszek do pieczenia, jajko i żółtka, oraz posiekane masło. Wyrabiam gładkie ciasto, po czym zawijam je w folię spożywczą i odkładam na godzinę do lodówki. Wycinam foremką kółka większe średnicą od foremki o ok. 1 cm. Foremki smaruję masłem lub olejem, dokładnie wklejam wycięte kółka. Dno każdej babeczki kilkukrotnie nakłuwam widelcem. Piekę w 180 stopniach C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) 20 minut, do lekkiego zezłocenia. 
Umyte śliwki przecinam na pół i wyjmuję pestki. Śliwki przekładam na patelnię, dodaję masło, ciemny cukier i miód, i smażę mieszając kilka minut. Dodaję przyprawy do smaku i smażę jeszcze przez chwilę - śliwki powinny być miękkie, ale dalej w całości.
Masa budyniowa: ser mieszam dokładanie z budyniem w proszku, oraz cukrem do smaku.
Kruszonka: wszystkie składniki wyrabiam razem palcami, do uzyskania charakterystycznych grudek.
Podpieczone tartaletki wypełniam masą budyniową, a na niej układam po 4-5 połówek śliwek. Śliwki posypuję  kruszonką i płatkami migdałów.
Tak przygotowane tartaletki wstawiam ponownie do piekarnika (ta sama temperatura) na ok. 15-20 minut - masa budyniowa powinna być przy dotknięciu sprężysta, a kruszonka chrupiąca.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam tarty - wszystkie właściwie, tej ze śliwkami i budyniem jeszcze nie próbowałam, ale coś czuję, że tez je pokocham :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger