Mini tarty z budyniem i śliwkami

Mam dla Was prawdziwie jesienny przysmak - pyszne kruche babeczki wypełnione budyniem i podprażonymi śliwkami, a do tego wszystkiego jeszcze chrupiąca, złota kruszonka i płatki migdałów!



Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g. zimnego masła
3 żółtka
1 jajko
Masa budyniowa:
400 g. gładkiego serka z wiaderka, może być waniliowy
1 torebka budyniu waniliowego, w proszku
cukier do smaku
Smażone śliwki:
20-25 dojrzałych śliwek typu węgierki
łyżeczka masła
łyżeczka miodu
łyżeczka ciemnego cukru
do smaku: kardamon, cynamon
Kruszonka:
100 g. masła (wyjętego z lodówki ok. 15 minut przed wyrabianiem ciasta)
100 g. cukru pudru
200 g. maki pszennej
Dodatkowo:
płatki migdałów
tłuszcz do nasmarowania foremek
Przygotowanie:
Mąkę przesiewam do miski razem z cukrem pudrem, dodaję proszek do pieczenia, jajko i żółtka, oraz posiekane masło. Wyrabiam gładkie ciasto, po czym zawijam je w folię spożywczą i odkładam na godzinę do lodówki. Wycinam foremką kółka większe średnicą od foremki o ok. 1 cm. Foremki smaruję masłem lub olejem, dokładnie wklejam wycięte kółka. Dno każdej babeczki kilkukrotnie nakłuwam widelcem. Piekę w 180 stopniach C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) 20 minut, do lekkiego zezłocenia. 
Umyte śliwki przecinam na pół i wyjmuję pestki. Śliwki przekładam na patelnię, dodaję masło, ciemny cukier i miód, i smażę mieszając kilka minut. Dodaję przyprawy do smaku i smażę jeszcze przez chwilę - śliwki powinny być miękkie, ale dalej w całości.
Masa budyniowa: ser mieszam dokładanie z budyniem w proszku, oraz cukrem do smaku.
Kruszonka: wszystkie składniki wyrabiam razem palcami, do uzyskania charakterystycznych grudek.
Podpieczone tartaletki wypełniam masą budyniową, a na niej układam po 4-5 połówek śliwek. Śliwki posypuję  kruszonką i płatkami migdałów.
Tak przygotowane tartaletki wstawiam ponownie do piekarnika (ta sama temperatura) na ok. 15-20 minut - masa budyniowa powinna być przy dotknięciu sprężysta, a kruszonka chrupiąca.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam tarty - wszystkie właściwie, tej ze śliwkami i budyniem jeszcze nie próbowałam, ale coś czuję, że tez je pokocham :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger