Klopsy duszone w sosie pomidorowym

Nie miałam ostatnio w ogóle czasu na gotowanie obiadów i zwyczajnie się za tym stęskniłam! Dziś co prawda również nie mam zbyt wiele czasu, ale mimo to postanowiłam  upitrasić coś domowego i pysznego - pyszne kotleciki w pachnącym sosie. Serdecznie Wam polecam taką wersję!



Składniki:
Klopsy:
0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki wieprzowej)
1 cebula
1 średniej wielkości marchewka
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 pełna łyżka gęstej śmietany 18%
2 łyżki bułki tartej
1 płaska łyżeczka majeranku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Sos:
5-6 pieczarek
duża garść posiekanej kapusty pekińskiej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka przecieru pomidorowego 
0,5-3/4 szklanki śmietany do zup i sosów (18%)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
3-4 łyżki oleju do smażenia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Klopsy: obraną cebulę drobno siekam i podsmażam do zeszklenia na małej ilości oleju. Obraną marchewkę ścieram na tarce z drobnymi oczkami. Warzywa przekładam do miski, dodaję mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz jajko. Całość doprawiam majerankiem, posiekaną pietruszką oraz solą i pieprzem. Wyrabiam łyżką, dodaję śmietanę i bułkę tartą. Z masy formuję 8 klopsów, każdy panieruję w bułce tartej i krótko smażę z obu stron (na złoto).
Klopsy zdejmuję z patelni.
Sos: na tę samą patelnię przekładam pokrojone w plasterki pieczarki i krótko je obsmażam. W misce mieszam drobno posiekaną cebulę, czosnek, przecier pomidorowy oraz śmietanę. Dodaję podsmażone pieczarki, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję też słodką paprykę.
Klopsy przekładam z powrotem na patelnię, zalewam sosem z miski, a na górę wsypuję posiekaną kapustę pekińską. Patelnię przykrywam i na małym ogniu duszę wszystko ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając (lub do miękkości kapusty).
Podaję z makaronem lub ryżem.


                          

                          

                          

7 komentarzy:

  1. Dziś własnie na obiadek zrobiłam takie klopsiki, naprawdę bardzo smaczne wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, klopsy soczyste w środku a sosik przepyszny,do tego szybciutko się robi :) <3

    OdpowiedzUsuń
  3. czy nie wychodzą pulpety za twarde bez zamoczonej bułki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, dodatek startej marchewki powoduje że są delikatne i miękkie. A mój drugi sposób na miękkie kotlety to dodatek do masy jednego ugotowanego ziemniaka.

      Usuń
  4. Klopsy pycha!!!dzisiaj u mnie były na obiad😋-dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Droga Moniko, z powodu braku wszystkich składników musiałam trochę zmodyfikować Twój przepis, tak więc klopsiki zrobiłam wg powyższego przepisu, a sos ze świeżego ogórka, wg Twojej recepty na skrzydełka. I efekt wyszedł doskonały: klopsy bardzo smaczne, mięciutkie, a sos po prostu nieziemski! Dziękuję za kolejną inspirację! Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo się cieszę Asiu :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger