Klopsy duszone w sosie pomidorowym

Nie miałam ostatnio w ogóle czasu na gotowanie obiadów i zwyczajnie się za tym stęskniłam! Dziś co prawda również nie mam zbyt wiele czasu, ale mimo to postanowiłam  upitrasić coś domowego i pysznego - pyszne kotleciki w pachnącym sosie. Serdecznie Wam polecam taką wersję!



Składniki:
Klopsy:
0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki wieprzowej)
1 cebula
1 średniej wielkości marchewka
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 pełna łyżka gęstej śmietany 18%
2 łyżki bułki tartej
1 płaska łyżeczka majeranku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Sos:
5-6 pieczarek
duża garść posiekanej kapusty pekińskiej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka przecieru pomidorowego 
0,5-3/4 szklanki śmietany do zup i sosów (18%)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
3-4 łyżki oleju do smażenia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Klopsy: obraną cebulę drobno siekam i podsmażam do zeszklenia na małej ilości oleju. Obraną marchewkę ścieram na tarce z drobnymi oczkami. Warzywa przekładam do miski, dodaję mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz jajko. Całość doprawiam majerankiem, posiekaną pietruszką oraz solą i pieprzem. Wyrabiam łyżką, dodaję śmietanę i bułkę tartą. Z masy formuję 8 klopsów, każdy panieruję w bułce tartej i krótko smażę z obu stron (na złoto).
Klopsy zdejmuję z patelni.
Sos: na tę samą patelnię przekładam pokrojone w plasterki pieczarki i krótko je obsmażam. W misce mieszam drobno posiekaną cebulę, czosnek, przecier pomidorowy oraz śmietanę. Dodaję podsmażone pieczarki, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję też słodką paprykę.
Klopsy przekładam z powrotem na patelnię, zalewam sosem z miski, a na górę wsypuję posiekaną kapustę pekińską. Patelnię przykrywam i na małym ogniu duszę wszystko ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając (lub do miękkości kapusty).
Podaję z makaronem lub ryżem.


                          

                          

                          

7 komentarzy:

  1. Dziś własnie na obiadek zrobiłam takie klopsiki, naprawdę bardzo smaczne wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, klopsy soczyste w środku a sosik przepyszny,do tego szybciutko się robi :) <3

    OdpowiedzUsuń
  3. czy nie wychodzą pulpety za twarde bez zamoczonej bułki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, dodatek startej marchewki powoduje że są delikatne i miękkie. A mój drugi sposób na miękkie kotlety to dodatek do masy jednego ugotowanego ziemniaka.

      Usuń
  4. Klopsy pycha!!!dzisiaj u mnie były na obiad😋-dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Droga Moniko, z powodu braku wszystkich składników musiałam trochę zmodyfikować Twój przepis, tak więc klopsiki zrobiłam wg powyższego przepisu, a sos ze świeżego ogórka, wg Twojej recepty na skrzydełka. I efekt wyszedł doskonały: klopsy bardzo smaczne, mięciutkie, a sos po prostu nieziemski! Dziękuję za kolejną inspirację! Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo się cieszę Asiu :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger