Zupa żurkowa z cukinią i soczewicą

Po powrocie z urlopu przywitała mnie jesień, bo już bez wątpienia ona króluje. Chłodne, wilgotne poranki i wieczory; i te wszystkie przeziębienia czyhające na człowieka - jakoś trzeba sobie z tym poradzić 😉 Więc gotujmy teraz to, co rozgrzewa, dodaje energii i pozwala cieszyć się niezaprzeczalnie wspaniałą porą roku: zupy!
Proponuję niezwykle ciekawą w smaku zupę na bazie ziemniaków, cukinii i zielonej soczewicy, lekko kwaśna za sprawą zakwasu na żurek. Jest naturalnie zawiesista i bardzo sycąca.




Składniki:
ok. 2 liry wody
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 niewielkie mięsne kostki, np. od schabu
6 sporych ziemniaków
1 średniej wielkości cukinia
pół małego selera
1 czerwona papryczka chili, bez pestek
kilka zielonych listków selera
1 łyżka posiekanego koperku
3 ząbki czosnku
3 łyżki zielonej soczewicy
1/3 szklanki żurku śląskiego (użyłam gotowego, ze sklepu)
kilka plasterków dobrej jakości, wędzonej kiełbasy
tłuszcz do smażenia cukinii - użyłam 1 łyżkę smalcu z cebulką i skwarkami
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zagotowuję wodę z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i kośćmi, w międzyczasie zdejmuję z powierzchni szumy z białka. Obrane ziemniaki i selera kroję w drobną kostkę, dorzucam do garnka. Gotuję do miękkości warzyw i mięsa na kościach. Wyjmuję kości i przyprawy z zupy, i miksuję zawartość garnka (niezbyt dokładnie, w dalszym ciągu powinny pozostać kawałki ziemniaków i selera). Obieram mięso, dorzucam do garnka razem z drobno pokrojoną kiełbasą. Dorzucam również drobno posiekaną papryczkę chili. Rozgrzewam tłuszcz na patelni i pod pokrywką przez ok. 5 minut podsmażam pokrojoną w małą kostkę cukinię (razem ze skórką), przed końcem smażenia dodaję drobno posiekany czosnek. Wszystko przekładam do zupy. Dodaję soczewicę i posiekane liście selera, doprawiam zupę wstępnie solą i pieprzem. Gotuję 10 minut. Dolewam żurek, gotuję jeszcze kilka minut. Na koniec dodaję posiekany koperek, i ostatecznie doprawiam zupę do smaku solą i pieprzem.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger