Zupa z jarmużem, fasolką i kaszą jaglaną

Nie mogłam się dziś oprzeć wspaniałym liściom jarmużu z tym ich głębokim, zielonym kolorem. Kupiłam je do koktajli, ale posłużyły mi też dziś jako baza bardzo dobrej, pełnej smaku zupy. Serdecznie polecam!





Składniki:
2,5-3 litry wody
2 liście laurowe
2 gałązki świeżego lubczyku
3 niewielkie kostki schabowe
3 niewielkie marchewki
2 duże pietruszki
2 cebule
garść zielonej fasolki szparagowej
6-8 średniej wielkości ziemniaków
4-5 liści jarmużu
3 łyżki oleju
3 łyżki kaszy jaglanej
2 łyżki śmietany 18% (do zup i sosów)
1 łyżeczka mąki pszennej
świeża kolendra 
świeża natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do garnka wlewam wodę, wrzucam kostki, liście laurowe i drobno pokrojone marchew i pietruszkę. Dodaję też liście lubczyku. Zagotowuję wszytko, zdejmuję łyżką szumy po gotowaniu kości. Gotuję do miękkości warzyw. Dodaję pokrojone drobno: fasolkę i ziemniaki, a także połowę posiekanych liści jarmużu (najpierw wycinam twardą łodygę, następnie drobno siekam liście), wstępnie doprawiam solą i dalej gotuję pod przykryciem. Gdy ziemniaki są miękkie, wyjmuję gałązki lubczyku. Odlewam kilka łyżek zupy, dodaję do niej pozostałe posiekane liście jarmużu i blenduję razem na gładko. Przelewam do garnka. Wsypuję też kaszę jaglaną. Na oleju podsmażam do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję do niej mąkę, jeszcze chwilę podsmażam i również dodaję do zupy. Całość gotuję 15 minut, doprawiam do smaku solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Śmietanę dodaję albo do całości, abo bezpośrednio na talerz.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger