Zupa z jarmużem, fasolką i kaszą jaglaną

Nie mogłam się dziś oprzeć wspaniałym liściom jarmużu z tym ich głębokim, zielonym kolorem. Kupiłam je do koktajli, ale posłużyły mi też dziś jako baza bardzo dobrej, pełnej smaku zupy. Serdecznie polecam!





Składniki:
2,5-3 litry wody
2 liście laurowe
2 gałązki świeżego lubczyku
3 niewielkie kostki schabowe
3 niewielkie marchewki
2 duże pietruszki
2 cebule
garść zielonej fasolki szparagowej
6-8 średniej wielkości ziemniaków
4-5 liści jarmużu
3 łyżki oleju
3 łyżki kaszy jaglanej
2 łyżki śmietany 18% (do zup i sosów)
1 łyżeczka mąki pszennej
świeża kolendra 
świeża natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do garnka wlewam wodę, wrzucam kostki, liście laurowe i drobno pokrojone marchew i pietruszkę. Dodaję też liście lubczyku. Zagotowuję wszytko, zdejmuję łyżką szumy po gotowaniu kości. Gotuję do miękkości warzyw. Dodaję pokrojone drobno: fasolkę i ziemniaki, a także połowę posiekanych liści jarmużu (najpierw wycinam twardą łodygę, następnie drobno siekam liście), wstępnie doprawiam solą i dalej gotuję pod przykryciem. Gdy ziemniaki są miękkie, wyjmuję gałązki lubczyku. Odlewam kilka łyżek zupy, dodaję do niej pozostałe posiekane liście jarmużu i blenduję razem na gładko. Przelewam do garnka. Wsypuję też kaszę jaglaną. Na oleju podsmażam do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję do niej mąkę, jeszcze chwilę podsmażam i również dodaję do zupy. Całość gotuję 15 minut, doprawiam do smaku solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Śmietanę dodaję albo do całości, abo bezpośrednio na talerz.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger